6 четения

Търновските депутати „за” и „против” новия избирателен кодекс

Задължителният вот и орязването на сънародниците ни в чужбина от гласуването са най-отричаните нововъведения

 

„РЕФОРМАТОРСИЯТ БЛОК” ЩЕ ВНЕСЕ НОВ ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИЗБОРНИЯ КОДЕКС, СЪОБЩИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО вчера депутатът от областта и зам.-председател на парламента Иван Иванов. Той уточни, че реформаторите ще настояват да има избирателен район в чужбина с възможност да се отварят изборни секции, както и досега, а не само в посолствата и консулствата. Освен това реформаторите искат да отпаднат опцията „не гласувам за никого“, както и задължителното гласуване, но пък да се въведе активната регистрация и електронното гласуване. До седмица промените ще бъдат внесени в парламента, а с тях са ангажирани депутатите от блока, които са в правната комисия, уточни Иванов. По думите му с тези промени се цели изборите да са справедливи и честни, което не се гарантира от приетия току-що нов изборен кодекс.

„С току-що гласувания кодекс управляващата партия ГЕРБ пък и другите партии на статуквото – БСП и ДПС, се опитват да спечелят служебно предимство. Гласуването е право, свободен избор на гражданите да избират. Ние сме и против опцията „не гласувам за никого“, защото това е служебен начин хората, които така или иначе не гласуват, да отидат на сила да се регистрират. С тази възможност обаче се вдига общият брой на гласувалите, а с това съответно и бариерата за влизане в Народното събрание. Тук скритото намерение е да се изчистят малките партии и да се върнем в началото на прехода, където имаше голяма лява партия, голяма дясна и един балансьор“, коментира още Иван Иванов.

БСП Е ПРОТИВ ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ, БЕ КАТЕГОРИЧНА ПРЕД „БОРБА“ И НАРОДНАТА ПРЕДСТАВИТЕЛКА ОТ „БСП – ЛЯВА БЪЛГАРИЯ” МАРИАНА БОЯДЖИЕВА.

По думите й проблем на политическите партии е да привлекат хората да им се доверят и да отидат да гласуват за предложените от тях платформи и кандидати.

„Недопустимо е Народното събрание да се поставя над българските граждани. БСП категорично възразява срещу това парламентът да превръща правото на избор в задължение. Предложението негласувалите да се вадят от избирателните с писъци значително ще намали избирателната активност“, прогнозира Бояджиева.

„От една страна имаме въведено задължително гласуване, а от друга се налага административно ограничение за изключване от избирателния списък. По повод въведения надпис в допълнителното квадратче „не подкрепям никого“ или „гласувам по задължение“ мисля, че и двата текста са неудачни. В първия случай се отчита увеличаване на броя на гласувалите, а във втория – все едно на гражданина се казва, че след като не харесва никого, бюлетината му отива в коша“, заяви единственият депутат от областта от БСП.

НА КОРЕННО РАЗЛИЧНА ПОЗИЦИЯ ОБАЧЕ Е НАРОДНИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ „ПАТРИОТИЧНИЯ ФРОНТ” ДОЦ. МИЛЕН МИХОВ.

Пред „Борба“ той коментира, че в новия изборен кодекс има важни промени, а задължителното гласуване по думите му може да се определи като малка избирателна революция.

„Погрешно се тълкува, че правото на глас се превръща в задължение. Това не е обосновано и ще дам паралел с родителските права, които някои разглеждат единствено и само като право на социални помощи, докато обществото ясно е изработило механизъм, че такова право може да бъде отнето, когато родителските задължения не се изпълняват. По подобен начин избирателното право трябва да се упражнява, защото отказът от това засяга цялото общество. Що се отнася до гласуването в чужбина, припомням, че „Патриотичният фронт” предложи много разумно решение – в Европейския съюз, САЩ и Канада да има възможност за гласуване извън дипломатическите представителства, но за съжаление, се възприе принципът, че избирателно право може да се упражнява само на българска територия. Аргумент за това, че в определени държави гласуването извън мисиите е недопустимо, както например е в Германия, коментира депутатът от ВМРО.

„С ПРИЕТИТЕ ПРОМЕНИ В ИЗБИРАТЕЛНИЯ КОДЕКС ГЛАСУВАНЕТО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И ПРЕДСТАВЛЯВА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ГРАЖДАНСКИЯ ДЪЛГ, но глоби за непусналите бюлетина няма да има“, коментира и народната представителка от ГЕРБ Клавдия Ганчева

По думите й единствената предвидена санкция е за хората, които не са гласували два последователни пъти. Те ще бъдат заличавани от избирателните списъци, като могат да бъдат възстановени след подаването на заявление в съответната община по постоянен адрес.

„Не подкрепям“ в бюлетината няма да се брои за изчисляване на 4-процентовата бариера за влизане в парламента, допълни още народната представителка от региона. Тя уточни, че референдумите няма да се провеждат задължително в деня на изборите, когато двата вота са в една и съща година. Причините – затруднява се отчитането на резултатите, както и гласуването на гражданите, а във времето за разяснителна кампания се раздвояват посланията…

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *