3076 четения

Боляри оформиха търновски квартал в града на греха Лас Вегас

Животът в хазартния рай ги е научил да бъдат по-единни

БРОЯТ НА БЪЛГАРИТЕ, УСТАНОВИЛИ СЕ В ТОПТУРИСТИЧЕСКАТА ДЕСТИНАЦИЯ ЛАС ВЕГАС, Е ОКОЛО 12 000. СРЕД ТЯХ СА И ТЪРНОВЦИТЕ ПАВЕЛ СТОЙЧЕВ, НИКОЛАЙ БЛАЖЕВ И ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ. Тримата са приятели още преди да заживеят в САЩ, а след като се устроили в Страната на неограничените възможности, любовта и носталгията по родното място още повече ги сближили. Момчетата не са прекъснали връзките си с България и често дори се включват в благотворителни каузи във Велико Търново, София и други наши градове.

Хазартният рай се оказва капан за хората, които обичат да залагат, тъй като често ги оставя с празни джобове, но и идеалният трамплин за работещите, дошли да забогатеят в града, който събира всички пороци. Това споделя Павел Стойчев, който живее в Лас Вегас от три години. Още от 2007 година тръгва по студентски бригади, но изборът да остане в града на греха бил продиктуван от факта, че там живее неговата по-голяма сестра. В момента е в процес на легализация, за да получи статут на редовен гражданин на САЩ, и планира есента да си подари почивка във Велико Търново. Той е завършил две висши образования – по маркетинг и социална педагогика, и макар да е носител на академичната награда на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” за 2012 година заради отличния му успех, 29-годишният нашенец не вижда реализацията си в България.

„СИТУАЦИЯТА В ЛАС ВЕГАС Е ТАКАВА, ЧЕ НЕ ТИ Е НУЖНО ОБРАЗОВАНИЕ, ЗА ДА ИЗКАРВАШ ДОБРИ ДОХОДИ. Повечето хора се борят за позицията сервитьори, защото има бакшиши, а в Щатите клиентите оставят от 10 до 20 процента допълнително пари към сметката. Аз не съм работил като сервитьор, но и не мисля, че бих се справил. Работя на две места – в малка семейна пицария и във фирма за коли”, сподели Павел. Той разказа, че не срещнал никакви проблеми в процеса на установяването си в САЩ и МЕСТНИТЕ МУ ДАЛИ ЯСНО ДА РАЗБЕРЕ, ЧЕ АКО МУ СЕ РАБОТИ – БЪРЗО МОЖЕ ДА ПРОСПЕРИРА.

Категоричен е, че не е усетил дискриминация поради националността си и навсякъде го преценявали според качествата, които притежава. Скоро след като постоянният му адрес станал в Лас Вегас, в града пристигнал неговият приятел, спечелил зелена карта – Николай Блажев. Преди няколко месеца към компанията се присъединил и Пламен Георгиев. „Спомням си още когато бях първи курс, с тях двамата си говорехме на кафе във Велико Търново за живота в Лас Вегас и как един ден ще заживеем тук. Изглежда, мечтите наистина се сбъдват”, заяви Павел.

ТОЙ РАЗКАЗА, ЧЕ СЪНАРОДНИЦИТЕ НИ В ГРАДА НА ГРЕХА СИ ИМАТ БЪЛГАРСКИ ОАЗИС – BG BISTRO LAS VEGAS. Това е мястото, където те се събират, за да похапнат ястия от автентичната българска кухня и да разпуснат след тежка работа седмица. „В бистрото си уговаряме срещи, често гостуват български певци и се забавляваме с нашата си музика”, сподели 29-годишният търновец.

ЗАБАВЛЕНИЯТА ЗА БЪЛГАРСКАТА КОМПАНИЯ ОБАЧЕ СА В РАМКИТЕ НА НОРМАЛНОТО И НЕ СЕ ПРЕХВЪРЛЯТ КЪМ ПРИМАМЛИВИТЕ КАЗИНА. „Пробвал съм си късмета по-често, когато пристигнах в Лас Вегас. Най-много съм печелил 900 долара. Сега обаче все по-рядко се случва да отида в казино, освен ако не дойде някой приятел, който да ме накара да идем”, заяви Павел.

Като българин в Америка, който има страничен поглед над ситуацията у нас, той смята, че на народа ни му липса обединение. „Българите не са задружни. Едва когато заживеят зад граница, се сещат да бъдат единни. От престоя ми в САЩ разбрах, че най-скъпото, не само по финансова стойност, е здравето. Всичко друго можем да си го позволим. Наскоро бях на зъболекар и лечението ми струваше 6000 долара. Бях любопитен да видя с какво американското здравеопазване превъзхожда българското и всъщност установих, че нашите стоматолози не отстъпват по нищо като професионалисти на американските си колеги, но техниката тук е по-добра”, твърди 29-годишният търновец.

И тъй като той следи потока новини за България, не пропуска да коментира темата за задължителното гласуване. Доволен е, че се правят промени в изборното законодателство, но смята, че те не се достатъчни, за да има подобрения в тази сфера.

„НЕКА НАПРАВЯТ ГЛАСУВАНЕТО ВЪЗМОЖНО И ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ, ЗА ДА МОЖЕ И НИЕ, КОИТО СМЕ ЗАД ГРАНИЦА, ДА ГЛАСУВАМЕ. Това, че сме в чужбина, не означава, че не се интересуваме от ситуацията в родината. Ние сме хората, които поддържат икономиката, тъй като изпращаме пари на близките си в България”, каза той. Павел и компанията му от търновски приятели не помагат само на семействата си. Често момчетата събират пари за различни благотворителни инициативи. Последната от тях е изграждане на детска площадка в София с дарени от тях средства. Сега имат идея да финансират и Дома за стари хора „Венета Ботева” във Велико Търново. Павел пък лично осигурил три стипендии, всяка от които на стойност 250 лева, на студенти от специалност „Социална педагогика” по повод последния студентски празник. „Направих го, защото знам колко е трудно на българските студенти и исках да им помогна колкото мога. Същото важи и за другите каузи – вместо да изляза да изпия по едно питие няколко вечери, ще спестя сумата и ще зарадвам някого”, коментира 29-годишният нашенец. Казва, че с приятелите си не пропускат никакви състезания и инициативи с българско участие, събират се, гордеят се и подкрепят всички родно.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Боляри оформиха търновски квартал в града на греха Лас Вегас

  • 24.03.2020 в 13:11
    Permalink

    Момичето, което е на заден план на снимката също е от Велико Търново, казва се Зорница.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!