Изложба „Разрушение и съзидание“, посветена на Колю Фичето, остава 2 месеца

Изложба „Разрушение и съзидание”, посветена на архитектурно-строителното дело на майстор Никола Фичев, прочут като Колю Фичето, бе открита в музея в Полски Тръмбеш. Повод за експозицията са 135 г. от смъртта му и 150 години от строежа на моста край Бяла. Организатори на изложбата са Институтът по математика и информатика при БАН – филиал Велико Търново, Община Бяла, Община Полски Тръмбеш, Исторически музей Бяла и Исторически музей Полски Тръмбеш.

Изложбата беше представена от главен асистент д-р Стефка Кънчева, богослов, преподавател в катедра „Библейско и систематическо богословие” на ВТУ„Св. св. Кирил и Методий”. Тя сподели, че идеята за изложбата се е родила не в кабинет или офис, а на път в една мъглива ноемврийска вечер на 2012 г., някъде между София и Велико Търново. И явно „зачената” на път и наречена така още от създаването си, изложбата и до днес е на път, което е най-голямата награда за нейните създатели.

Основната причина всъщност за нейното създаване е била тъжната гледка на част от историческите паметниците на великия възрожденец Никола Фичев. Тази тъжна картина и две забележителни годишнини – 150 години от освещаването на църквата „Св. Спас”, просъществувала само 50 години, и 100 години от нейното разрушаване по време на страшното земетресение в Търново, което унищожава и други забележителни произведения на Колю Фичето, са повод за реализиране на проекта на изложбата. Затова и така емоционално тя е наречена „Разрушение и съзидание”.

Личността на Колю Фичето и неговите строежи са били предмет на много проучвания, конференции и сборници, представяни са в тематични и постоянни музейни експозиции. Според проучвания около 50 обекта на територията на цяла България са плод на творческия дух на майстор Колю Фичето. За повечето от тях има явни и неоспорими факти, а за други са останали само предания. От тези обекти за изложбата са избрани да бъдат експонирани само някои, представящи различни типове строежи на майстора – храмове, камбанарии, къщи, мостове и чешми. Всеки обект е представен с обща снимка, с детайл, характерен и показващ стила на майстора, и с кратка историческа справка. За онези от тях, които са претърпели големи промени във времето, са издирени архивни изображения. Архивните снимки правят мост във времето и към несъществуващи вече постройки на майстора.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Изложбата се състои от 15 винилови платна. Всяко платно изобразява различен обект. Представени са Преображенският манастир, Килифаревският манастир, старият Катедрален храм „Рождество Богородично” във Велико Търново, Беленският мост, Покритият мост в Ловеч, Къщата с маймунката и Икономовата къща, църквата „Св. Спас” във Велико Търново, храмът „ Свети Никола” в Дряново, храмът „Св. Троица” в Свищов, ханът на Хаджи Николи във Велико Търново, чешмата на Соколовския манастир край Габрово, макетите на Леон Филипов.

Изложени са и 4 пощенски марки с изображението на Колю Фичето и стари пощенски картички от началото на миналия век. Те бяха представени от един от потомците на майстор Колю Фичето – Руен Хаджиниколов.

 

Гости на откриване на изложбата бяха представители на Община Бала и Община Полски Тръмбеш, авторът на една от скулптурите, експонирани на изложбата – почетният гражданин на Велико Търново Панайот Димитров – Понката, Галя Чохаджиева – един от авторите на изложбата, и много граждани. Събитието беше открито от секретаря на Община Полски Тръмбеш Емил Цонев.

Изложбата ще остане в Историческия музей в Полски Тръмбеш два месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.