„Първи май“ със златен медал за две нови ремаркета на пазара

ДА ИЗБЕРЕМ БЪЛГАРСКОТО


Директорът инж. Пламен Минев: „Ние сме сред последните мохикани, но оцеляваме“

 

МАКАР СЕЛСКОСТОПАНСКОТО МАШИНОСТРОЕНЕ У НАС ДА ЗАГИВА, ЗАВОД „ПЪРВИ МАЙ“ В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ обяви пускането на пазара на две нови ремаркета навръх празника на труда Първи май. За тях предприятието има златен медал за иновация и отличие за принос в механизацията на земеделието от декември 2015 г., съобщи директорът инж. Пламен Минев. Специална комисия оценява новия продукт и дава разрешение да бъде пуснат в производство, а в конкретния случай има и високи отличия. За предлагане на новите ремаркета в чужбина има наета фирма, която се занимава с такъв вид реклама, но засега проектът се пази в тайна. Въпреки срива на родната икономика за м.г. в завода са произвели продукция за 1,7 млн. лв., а заводът няма дългове…

„Ние сме сред последните мохикани в страната за производство на селскостопанска техника. Заводът е отворил врати през 1923 година, в него са работили хиляди, а сега сме с 50 работници. Въпреки това имаме производства и оцеляваме“, коментира директорът, който управлява завода от 1999 година.

 

ПРОИЗВЕЖДАТ РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ И ДАВАТ 10 Г. ГАРАНЦИЯ

 

ЗА РАЗЛИКА ОТ ВНОСНИТЕ ЗЕМЕДЕЛСКИ МАШИНИ В ТОВА БЪЛГАРСКО ПРЕДПРИЯТИЕ ПРОИЗВЕЖДАТ И РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ ЗА ТЕХНИКАТА, на която дават 10 г. гаранция. Заради това заводът има торачки на по четвърт век, които още работят и за тях се произвеждат резервни части. Така техниката е издръжлива и отговаря на качествата на експлоататорите, се шегува инж. Минев и подчертава, че техните машини не са пълни с компютри и сложна техника, която на 40 градуса на нивата загрява и спира. Най-сложната продукция на завода всъщност са зърносушилните и те са хит на завода, като дават хляб на хората, защото една струва около 150 000 лева. Вносните са същите, но цените са в евро…

ЗА ДА ОЦЕЛЯВА ПРЕДПРИЯТИЕТО, ВСЯКА ГОДИНА ИЛИ ПОНЕ НА ДВЕ ПУСКА НА ПАЗАРА НОВ ПРОДУКТ. Преди това се проучват предварително пазарните ниши. Така сега нуждата от новите две ремаркета се появила от факта, че извозването на селскостопанската продукция досега ставало основно с камиони, но тяхната поддръжка е доста скъпа заради законови разпоредби и лиценз за транспортна дейност. Режимът за регистрация на ремаркетата е по-лесен, а и новите продукти на „Първи май“ са по евтини – едното ремарке струва 17 000 лв., а другото с повечето екстри е 24 000 лв. Първото е десет кубика и е пригодено за целия клас трактори у нас. Второто е с възможности за тристранно зареждане и шнек. Единствената българска част в това производство, за съжаление, обаче е… спирачната система, всичко останало се внася от чужбина, защото нашите предприятия са съсипани.

Сега в предприятието има произведени 4 ремаркета, но при заявки в „Първи май“ са готови да задоволят нуждите на клиента. Освен новите продукти в предприятието се правят ремаркета за зареждане на сеялки, зърносушилни, клетъчни батерии за носачки, зърнотоварачи, тороразпръсквачи са само част от широката гама на производството в завода, която наброява над 20 машини.

Инж. Пламен Минев уточнява, че в годините има стихийност на търсенето, което определя и производството – една година земеделците търсят сушилни, друга – ремаркета, трета – оборудването с клетъчни батерии на помещения за кокошки, и т.н.

 

70-ГОДИШЕН ИНЖЕНЕР Е ИЗОБРЕТАТЕЛЯТ НА МАШИНИТЕ

 

КАДРИТЕ НА ЗАВОДА СА НАЙ-ВАЖНИЯТ ФАКТОР ЗА ТОВА ПРЕДПРИЯТИЕ. Инженерната мисъл крепи предприятието от години. Конструктори в бранша обаче няма и заради това за новото производство все още се грижи инж. Илия Илиев, който е на 70 години. Той е конструктор от 51 години и всички машини в този завод са негово дело. Илиев започнал своите изобретения още като ученик, когато направил уред за рязане на рога на едър рогат добитък. Скромно казва, че не е изобретател, а първото изделие в завода било самоходна машина за изхранване на животните, която имала сериозен пазар в бившия Съветски съюз, където били изнесени над 2300 броя. В добрите години в „Първи май“ работели близо 1000 души, казва инж. Илиев.

Последните две разработки – двете ремаркета с отличията, пенсионерът конструирал миналата година. „За толкова години работа държавата ми дава с вдовишките на жена ми, която почина, 399 лв. пенсия. Аз обаче не се оплаквам и още работя, защото мога и се чувствам нужен на предприятието”, сподели инж. Илиев.

Конструкторът инж. Илия Илиев пред двете нови ремаркета  Сн. авторката
Конструкторът инж. Илия Илиев пред двете нови ремаркета
Сн. авторката

ДИРЕКТОРЪТ ПЛАМЕН МИНЕВ ВСЪЩНОСТ Е БИВШ КМЕТ НА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ и сега е общински съветник. 62-годишният инженер не е бил в местния парламент само през миналия мандат. Така стажът му на общински съветник е над 20 години без кметуването. Той казва, че сегашният Общински съвет е кротък и предложенията се приемат, защото кметът Георги Чакъров е силна фигура и вече четвърти мандат успява да ръководи общината перфектно.

За умишления срив на българската икономика директорът с опит казва така: „В зората на демокрация чух с ушите си как гости от чужбина казаха, че Европа няма нужда от нашата икономика, а само от територията и земята на България. И това стана”. И друго – „Първи май“ е малко предприятие и може да кандидатства по европейски проект най-малко за 50 0 000 лева, но такива пари не му трябват. Трябват около 300 000 лева, за да си купи например една машина за лазерно рязане. Така малките предприятия у нас нямат достъп до европейските проекти, защото у нас се създават изкуствени граници, за да се шири корупцията. Заради това сега се обмисляла идея парите за земеделските производители да се раздават в… Брюксел.

Нели СУКОВА

One thought on “„Първи май“ със златен медал за две нови ремаркета на пазара

  • 28.04.2016 в 11:06
    Permalink

    този господин затри цяла една община,като ликвидира 14 от 16-те завода в Полски Тръмбеш

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *