9 четения

Тръгва проект за 220 546 лв. за над 40 младежи зад борда

Проектът „Активни младежи в община Полски Тръмбеш“ е със срок за изпълнение 19 месеца и ще стартира от 1 май 2016 г., а стойността му е 220 546 лв. Целта е да създаде условия за устойчиво интегриране на пазара на труда на хора до 29 години от общината, които по една или друга причина са останали зад борда – не са на борсата, не учат и не работят. В тази категория са и младите, изложени на риск от социално изключване.

Включените в проекта дейности ще помогнат за улесняване на прехода от образование към заетост на младежите с неуспешна реализация на пазара на труда. Ще им бъде предоставена възможност за включване в придобиване на професионални умения и квалификация.

Основната цел на проекта е идентифициране и мотивиране на активно поведение на пазара на труда на неактивни младежи от целевата група с последващи дейности за включване в продължителна заетост. Целта е включените в операцията дейности да помогнат за улесняването на прехода от образование към заетост на младежи с неуспешна реализация на пазара на труда. Ще им бъде предоставена възможност за включване в обучение и придобиване на професионални умения и квалификация.

С изпълнението на проекта ще се идентифицира целевата група на неактивни младежи от община Полски Тръмбеш чрез специална методика.

Ще се изготви анализ с карта на обезкуражените лица. Ще се сформират 3 групи за обучение, като успешно завършилите курсисти ще стажуват в Община Полски Тръмбеш и кметствата от общината на подходящи работни места спрямо уменията им и придобитата квалификация.

В резултат от тази дейност ще бъдат сформирани 3 групи по 15 младежи за провеждане на мотивационно обучение.

Извършено мотивационно обучение на 45 икономически неактивни младежи до 29-годишна възраст включително, които не са в образование или обучение и не са регистрирани като безработни в Агенцията по заетостта. По време на мотивационното обучение курсистите ще получават стипендия.

Успешно преминалите обучението ще бъдат разпределени да работят по обекти на общината в града и селата. Назначаването на обучените ще се извърши поетапно на 3 групи от по 13 и 14 младежи. Наети на работа като работници в озеленяването ще бъдат 40 души, които преди проекта са били икономически неактивни и с тях за 6 месеца ще има сключени трудови договори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!