Приложение Полски Тръмбеш

Диляна Стоянова сбъднала мечтата си да бъде начален учител на… 19 години

ЛИЦА ОТ МЕСТНИЯ ПАРЛАМЕНТ


Чаровната дама се влюбила в професията в първи клас, сега се надява нейният клас да си засади гора от… 100 дръвчета

 

ЧАРОВНАТА ДАМА Е ЕДНО ОТ НОВИТЕ ЛИЦА В ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ. Тя е на 42 г., от Полски Тръмбеш и както казва, родена и израсла в центъра на своя град. Отлична ученичка на гимназията, където сега преподава на 2 В клас. Решила още в първи клас, че ще стане начален учител, тъй като била възхитена от своята учителка Иванка Христова, която сега живее в Кипър и двете поддържат връзка. Диляна Стоянова сбъднала мечтата си на 19 години да бъде преподавател на най-малките, тъй като тръгнала на училище на 6 години. Наследила и професията от майка си, която също била цял живот учител в Раданово по български език и литература, но се опитала без успех да я разубеди да върви по нейния път.

През 1993 г. Диляна завършила в Плевен полувисше образование по специалността „Начална училищна педагогика”. Започнала работа като начален учител в Страхилово и още същата година продължила задочно във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, където се дипломирала през 1996 г. като бакалавър по начална училищна педагогика. Към тази специалност има защитени V и IV професионално-квалификационна степен в Тракийския университет в Стара Загора. През 2012 г. във ВТУ завършила магистратура със специалност „Педагогика на деца със специални образователни потребности” с „отличен” 5,97. Като амбициозен представител на зодия Водолей още не е приключила с ученето и продължава да усвоява нови знания в различни области на науката.

Учителката и нейният 2 В клас
Учителката и нейният 2 В клас

Автор е на електронни образователни ресурси, публикувани в интернет и оценени по достойнства от колегията.

Един от първите начални учители, които са разработили, спечелили и работят по различни проекти и национални програми. От четири години участва в национална програма „С грижа за всеки ученик“, като ръководи група както за талантливи и надарени ученици, така и групи за допълнителна работа с изоставащи ученици. Нейни възпитаници участват и печелят призови места в различни олимпиади и състезания на общинско, областно и национално ниво.

„Сега съм учител на 2 В клас и това е третият ми випуск, преди 12 г. бях възпитател. Много обичам своята работа, защото в първи клас хващаш един пластилин и трябва да го омесиш добре. Първото и най-важно нещо е любовта на учителя, защото тогава децата се доверяват. Първото, на което ги уча, е честност. И другото – да се гордеят с България“, казва Диляна Стоянова.

 

ЗА МИСИЯТА ДА СИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК

 

За нея, да си общински съветник, е мисия, която изпълнява с особена отговорност и желание, вероятно защото й е за пръв път. И защото за нея думи като патриотизъм и родолюбие не са празни фрази. Благодарна е на Маринета Кузманова, която повярвала в нея за вота на местните избори от партия „Ред, законност и справедливост“. Преди не е участвала в нито една партия. Диляна Стоянова участва в четири комисии. Председател е на Постоянната комисия по образование и наука, култура, културно-историческо наследство, вероизповедания и преименувания и за децата, младежта, спорта и туризма и заместник-председател на Комисията по Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.

„Бях избрана с мажоритарен вот, тъй като заемах шеста позиция в листата на РЗС за общински съветници. Получих подкрепата на хората, които ме познават и знаят, че съм човек на честта“, казва още г-жа Стоянова. И признава, че да си общински съветник, за нея е ново начинание, на което сега се учи, но със сигурност ще бъде полезна с идеи и познание.

Редом с призванието си да бъде учител и сега общински съветник, тя е и прекрасна майка на две момчета – големият ще прави 18 г., а малкият е петокласник, които, разбира се, учат в тръмбешката гимназия. Съпругът е шофьор на линейка в Центъра за спешна помощ в Полски Тръмбеш. Покрай всичките си ангажименти Диляна си почива с музика, сред природата и с книги. Признава, че освен да слуша музика, напоследък е започнала и да пее, но за себе си.

 

ДА СПЕЧЕЛИШ 100 ФИДАНКИ И ДА НАПРАВИШ УЧИЛИЩНА ГОРА

 

ВТОРОКЛАСНИЦИТЕ ОТ В КЛАС, КОИТО РЪКОВОДИ Г-ЖА СТОЯНОВА, участват в играта с награди „100 на 100 добро“. Тя има за цел засаждане на 1 100 000 нови дървета за България с участието на колкото се може повече млади хора, училища и детски градини. Предвидени са да бъдат подарени 10 000 дървета, разпределени в 100 награди, всяка от които представлява по 100 фиданки. Идеята хрумнала в клас тази зима.

„Може би трябва от първи клас да засадим едно дърво и да се грижим за него, докато завършим училището. Децата бяха много любопитни и сами предложиха през пролетта да си засадим дръвчета. После в интернет попаднах на тази инициатива и тя ме грабна. Но 100 дървета биха били много за едни второкласници и идеята ми е на всеки клас от училището да дадем по три дървета и да си направим училищна гора“, с ентусиазъм споделя усмихнатата учителка. В тази идея участват още две групи деца от общината и ако всички спечелят, ще има не една, а три нови гори.

До редакционното приключване на броя децата от 2 В клас бяха събрали в интернет над 1061 гласа и така се нареждаха на 14-о място сред желаещите да си посадят собствена гора.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *