Валентин Ламбев: „На петия етаж в кметството е пещерата на Али Баба, където се пазят тайните за обществените поръчки“

Търновските социалисти сезираха премиера, главния прокурор и омбудсмана за строителството в двора на Математическата гимназия

 

СИГНАЛ ДО ПРЕМИЕРА БОЙКО БОРИСОВ, ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР, ОМБУДСМАНА, ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРЛАМЕНТА И ШЕФОВЕТЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ГРУПИ изпратиха общинските съветници от БСП във Велико Търново във връзка с изграждането на 6-етажна жилищна кооперация в двора на ПМГ „Васил Друмев“ в старата столица.

Това оповести на пресконференция вчера председателят на социалистите в болярския град Валентин Ламбев, който уточни, че сигналът е и отворено писмо заради проблема с няколкогодишна давност, чието отлагане, по думите му, води до тежки последствия.

“Дворът на едно от най-елитните училища не само в града, а и в цялата област и държавата е строителна площадка и вместо учениците да спортуват, трябва да заобикалят багери, тухли, арматури, бетон и цимент. Решихме да направим отворено писмо, защото, за съжаление, всичките ни опити да предотвратим строителството на този блок се оказаха безуспешни. Защото едно решение на Общинския съвет от 2010 г. не се спази, а според него тогавашният кмет трябваше или да отчужди имота, или да обезвъзмезди собствениците“, посочи лидерът на БСП в старата столица. И уточни, че вследствие на това има строителство в двора на ПМГ, а това бил поредният търновски феномен, след като вече имаме и блокове на стадион.

„Ако в изминалия мандат кметът беше предприел съответните действия, този абсурд нямаше да се случва“, бе категоричен още Ламбев. Той уточни, че сигналът е адресиран до лидера на ГЕРБ, защото касае областния председател на партията в лицето на кмета Даниел Панов.

В него са цитирани протоколи от 2010 г., когато най-активните защитници на това предложение са били съветници от ГЕРБ, които и към момента са или в областната администрация, или в местния парламент, коментира червеният лидер. Според него, ако сега общината предприеме процедура по отчуждаване, ще се накърни правото на собственост на човека, който няма вина, че кметът и администрацията не са предприели действия. Както „Борба“ вече писа, има и издадени разрешителни за строеж. С една дума – институциите нямат полезен ход, а по думите на Ламбев заради подобно безхаберие в България никой не е виновен.

НА СЕСИЯТА ДНЕС СОЦИАЛИСТИТЕ ЩЕ ОТПРАВЯТ И РЕДОВНАТА СИ ПОРЦИЯ ПИТАНИЯ КЪМ КМЕТА на старата столица. Първият въпрос е за състоянието на подпорните зидове в квартал „Варуша“, които според червените са в критично състояние и дори са опасни за живота и здравето на преминаващите. Към въпроса са приложени и снимки, а социалистите искат да знаят какви мерки за безопасност предприема местната администрация. Вторият въпрос касае проектирането на 17 водостока в населените места на общината, чието проектиране струва близо 60 000 лв. Червените съветници искат да знаят кой изпълнява проекта, понеже само проектирането на едно съоръжение излиза 3400 лв., и колко ще струва самото изграждане. Става дума не за водопровод, а за дълго около два метра бетонно корито, което отвежда водата към ниското, уточниха от БСП, според които сумата за това е нелогично висока. Други две питания касаят уличното осветление на старата столица, тъй като старата обществена поръчка е изтекла. Тя е на стойност 2 млн. лв. за срок от 2011 г. до 31 март 2016 г.

„КАКВО НАЛАГА НОВАТА ПОРЪЧКА, КОЯТО Е СЪС СЪЩИЯ ПРЕДМЕТ НА ДЕЙНОСТ, СЪЩИЯ ОБХВАТ И ОБЕМ, ДА Е С БЛИЗО 900 000 ЛВ. ПО-СКЪПА от старата“, пита групата на БСП, и как това кореспондира с приетия план за свиване на разходите на общината до 2018 г. с над 2 млн. лв., като само тук завишението е над 30%. Впрочем много любопитен е фактът, че новата обществена поръчка всъщност е временно спряна, но информация за мотивите няма.

„Все някой трябва да извършва тази дейност. Очевидно е, че трябва да има осветление, да има безопасност. Въпросът не е към изпълнителя, а е насочен изцяло към възложителя, който задава изцяло параметрите и стойността на услугата. Нашите въпроси са към кмета, който подписва всяка една процедура и заявка за обществена поръчка“, уточни лидерът на БСП. И допълни, че на петия етаж в кметството се намира… пещерата на Аладин, където стоят заключени най-строго пазените тайни за обществените поръчки. Достъп до стаята пък имали само трима души, в това число и самият градоначалник. Хигиенист в тази стая не влиза по обясними причини, вероятно тя се чисти от притежателите на ключовете, според червените съветници.

Те коментираха и друга точка от днешната сесия, с която фирмата „Кроношпан“ иска от кмета във връзка с инвестиционни намерения да им се предостави за ползване под наем с разрешено право на строеж 10 304 кв. м срещу годишен наем на квадратен метър от… 5,94 лв. На същата територия обаче парцелите по пазарни оценки се търгуват на цена от 100 евро на квадрат без ДДС, посочи Ламбев. Става дума за терена срещу „Дървообработване“, който е публична общинска собственост с предназначение парк, паркинг и пешеходен подлез, който обаче не се ползва, защото е мръсен и неосветен.

„Ние не сме против който и да е инвеститор, който е посочил, че ще осигури поне 150 нови работни места и 100 млн. евро инвестиции. Но ако тези 10 304 кв. м се продадат, биха донесли в общинската хазна не по-малко от 1 млн. евро, и то при положение, че тя е на минус 10 млн. лв. към момента. Отново въпросът не е към „Кроношпан“, защото всеки може да иска, но е важно кметът какво ще предложи“, коментира председателят на червените съветници. И уточни, че те са против Общинският съвет да бъде задължаван да гласува дългосрочно отдаване под наем на публични общински територии на такава ниска цена, понеже ефектът от наема няма да се усети. Друг бил въпросът как може да отдаде под наем подлез, който е публична общинска собственост…

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.