9 четения

Мтел стартира своята 4G мрежа

Тя покрива 75% от населението на България

Мтел стартира своята 4G мрежа. Максималната скорост, която може да бъде достигната в нея към момента, е 86 Mbps. Това е двойно по-бързо от досегашната 3G мрежа. Тази скорост ще нарасне до 130 Mbps, след като компанията получи необходимите честоти от Комисията за регулиране на съобщенията, което се очаква до една-две седмици.

В следващите три месеца до 31 юли 2016-а клиентите могат да ползват новата технология безплатно. В 4G мрежа един файл от 100 MB (около 50 снимки или популярно приложение, например) може да бъде свален за 6,15 секунди. За сравнение, в 3G мрежата това се случва за 19 секунди.

Инвестициите в инфраструктурата на телекома за 2016 г. надхвърлят 200 млн. лева, като изграждането на 4G мрежата е основна част от тях. 4G мрежата на Мтел покрива 75% от населението на България. След старта телекомът ще продължи да добавя постепенно нови населени места към покритието на 4G мрежата си. Очаква се до края на годината покритието да е на над 80% от населението.

„4G е технологичният фокус на компанията ни и ще предложим най-добрата услуга на българския пазар“, заяви главният директор „Технологии“ на компанията Деян Кастелиц. „Сигурни сме, че нашите клиенти ще усетят разликата и значително по-бързите скорости“, добави той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *