9 четения

По празниците ще бъде променливо и с превалявания, най-студено в понеделник и вторник

През нощта ще има незначителна облачност и ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 3 и 6 гр. За района на В. Търново се очаква минимална температура 3 гр. През деня ще има променлива облачност. Вятърът ще бъде слаб, без определена посока. Максималните температури ще бъдат между 19 и 22. За В. Търново максимална температура 21. Атмосферното налягане ще се задържи без съществени изменения. Над западните и централни части на Стара планина ще има променлива облачност. Ще духа умерен вятър от югозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 12 – 13, на 2000 м – около 7 – 8. За вчерашния 27 април досегашната екстремална минимална температура е била 1.4 гр., измерена през 1955 г. На 27.04.2016 г. беше измерена минимална температура 0.6 гр. – по-ниска от досегашната екстремална и температурен рекорд за деня.

На днешната дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 31.4 гр. през 1909г., а най-ниската измерена минимална температура е 0.1 през 1984 г. Слънцето ще изгрее в 06 часа и 16 минути и ще залезе в 20 часа и 15 минути. Фаза на Луната: шест денонощия след пълнолуние.

В петък на отделни места (В. Търново) е възможно вятърът за кратко време да се усили от юг. От неделя до вторник ще бъде облачно с валежи от дъжд. По-интензивни валежи, придружени от гръмотевични бури, се очакват в неделя през нощта срещу понеделник и през нощта срещу вторник. Количеството на валежите ще бъде около и над 20 – 25 л/ кв. м. Вятърът в понеделник и вторник ще се усили и ще бъде от северната четвърт. В сряда облачността ще намалява и ще духа слаб вятър от север, северозапад. Най-хладно ще бъде времето в понеделник и вторник – тогава температурите ще бъдат около 10 – 12. Минималните температури в останалите дни от периода ще бъдат между 6 и 9. Максималните до неделя и в края на периода – сряда, ще бъдат между 19 и 24 гр.

Над западните и централни части на Стара планина почти през целия период ще има значителна облачност. Краткотрайни превалявания от дъжд, на места придружени от гръмотевични бури, ще има в петък след обяд и в събота след обяд. От неделя до вторник се очакват по-продължителни валежи от дъжд. Вятърът ще бъде умерен до силен, от четвъртък до неделя от юг, югозапад, от понеделник до сряда от север, североизток. Максималните температури на 1200 м от четвъртък до неделя ще бъдат между 10 и 13, а в понеделник и вторник ще се понижат до около 7 – 9. Максималните температури на 2000 м ще бъдат с 5 – 6 гр. по- ниски от температурите на 1200 м.

 

 

Дежурен синоптик: Николай Ятански

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *