Миглена спасява бездомни кучета и котки и им намира стопани в чужбина

Само една фирма подала ръка на фондация „Кадифени сърца”

 

ОТ ГОДИНИ МИГЛЕНА ДЖУРОВА Е ПРИЕЛА ЗА СВОЯ ОСНОВНА МИСИЯ ДА ПОМАГА НА БЕЗДОМНИТЕ И ЗАРЯЗАНИТЕ ЖИВОТИНКИ. Известно време тя е работила към различни фондации, а от 2015 г. вече има и своя такава, носеща името „Кадифени сърца”. Фондацията се финансира основно чрез дарения, като основата част от дарителите са хора от чужбина, а не българи. Миглена прибира изхвърлените домашни любимци в къщата си на село, където се грижи за тях. В колата й винаги има по един чувал храна за кучета, а на задната седалка често пътува четириног пасажер, прибран от улицата.

Според Миглена Джурова проблемът с бездомните кучета и котки у нас започва още с неуреденото и хаотично законодателство по този въпрос и органите, които трябва да осъществяват контрол върху изхвърлянето на домашни животни на улицата. Един от сериозните проблеми е, че хората не искат да кастрират домашните си кучета, а след като те родят, хващат малките палета и ги изхвърлят на улицата или в съседното село, като си мислят, че по този начин са отстранили проблема. Той обаче не е отстранен, защото малките изхвърлени кученца порастват и на свой ред се размножават. Така в градовете се създават цели кучешки популации. „Хората трябва да разберат, че не е хуманно да изоставиш невръстни животни на улицата и да мислиш, че те ще се оправят сами или че така е най-добре за всички. Напротив, така ти ги обричаш на грозна смърт или мъчителен живот. А колко по-лесно, хуманно и здравословно ще е, ако се кастрира дворното куче, и този сценарий в бъдеще няма да се осъществи. Трябва да проумеем, че това е проблем на цялото общество, за чието разрешаване трябва да работим всички заедно. А не да се делим на „кучелюбци” и „кучемразци”, смята Миглена. Тя обяснява, че в чужбина кастрирането на домашните любимци е задължително. А тези, които са решили да размножават домашния си любимец, се регистрират задължително като развъдчици и плащат сериозни данъци. Един от проектите, по които младата дама работи, е да се извърши безплатно кастриране на домашните кучета по селата, където хората не могат финансово да си го позволят. Друг от проектите на Миглена Джурова е създаване на спасителен и кастрационен център за временно настаняване на бездомни животни. Досега този проблем е бил разрешаван чрез приютяване на изхвърлените в приемни семейства. Това обаче е решение на парче, което не е задоволително. Особено ако имаме една майка с десетина новородени. Кой би се съгласил да ги вземе, пък макар и временно. Затова създаването на един спасителен център е повече от важно и необходимо. „Намерила съм подходящ обект за изграждането на центъра, но липсват средства за закупуването и ремонта му.

Една част от намерените и приютени животинки защитничката успява да спаси, като им намира осиновители в чужбина. Това става в интернет с посредничеството на немски организации за дарения и осиновяване. Търновката признава, че е силно впечатлена от начина, по който действат в Германия. „Немските организации търсят домове, правят контроли преди осиновяванията, все едно дете се осиновява. И едва след като се уверят, че семейството има възможности и ще полага необходимите грижи за животното, става и самото осиновяване. Разбира се, предстоящите за осиновяване в чужбина животни трябва да имат чип, да бъдат кастрирани и обезпаразитени”, обяснява Миглена. И след осиновяването тя продължава да поддържа връзки с хората, приели нейните домашни любимци, и да се интересува от състоянието им. „В България давам животно само ако съм убедена, че няма да е на синджир. Предпочитам моите хайванчета да не са вързани и да могат да спят на топло. Те са достатъчно изстрадали и заслужават уют и топлина”, обяснява защитничката на животни.

Миглена не крие, че в България твърде малко са хората и фирмите, готови да дарят средства за една подобна кауза, каквато са бездомните четириноги. „Аз съм изпратила писма с молба за финансова помощ до десетки фирми от областта, но откликна само една, при това от София, която изпраща малки, но редовни суми за закупуване на храна, ваксини и лекарства на животните. Останалите дарения идват от Европа. Каквото не достига, а то не е никак малко, го плащам от собствения си джоб, заради което много хора ме упрекват или се подиграват с каузата ми. Но това е моят избор, който съм направила напълно съзнателно и доброволно, и ще продължа да го следвам”, категорична е Миглена. А на въпроса за насилието над бездомните животни тя отговаря кратко:

„За съжаление, все още не сме дорасли като нация, за да осъзнаем, че насилието над животни след това води и до насилие над хора – над деца и старци.” Преди време нейна приятелка й донесла малко паленце на не повече от 30 дни с отрязан крак, което тя също приютява и кръщава Неема. Сега Неема също чака да намери своя стопанин от чужбина. А само преди дни при вечерната си разходка с кучетата Миглена открива на полето кашон с изхвърлени новородени котета, още с пъпната връв на тях. Прибрала ги и сега също си ги гледа.

Младата защитничка на четириноги отправя апел към всички, които искат и могат да направят дарение за каузата на бездомните животни, да го направят на банковата сметка на фондацията й „Кадифени сърца”.

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

IBAN: BG81UNCR70001522170821

BIC: UNCRBGSF

 

Иван ГЕОРГИЕВ

loading...

3 коментара за “Миглена спасява бездомни кучета и котки и им намира стопани в чужбина

  • 04.05.2016 в 10:20
    Permalink

    Браво Меги!
    Ти самата си с кадифено сърце и ти пожелавам успех в каузата!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *