18 четения

След двора на Математическата гимназия и Ловният парк във В. Търново чака багерите

Автомонтьор купил 2,6 дка от зелената площ за 10 хил. лв.

 

2,6 ДКА ПАРК ПРЕД ГОРСКОТО СТОПАНСТВО ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СА НАПЪТ ДА ПОСЛЕДВАТ СЪДБАТА НА ДВОРА НА ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКАТА ГИМНАЗИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, разбра „Борба“. Зелената площ УПИ – 4 в кв. 19 на старата столица е изцяло частна и е откупена срещу почти 10 хил. лв., а за нея са стартирали разработки за застрояване. Имотът е притежание на автомонтьора Ганелин Ташевски.

„Практически няма пречка да се промени статутът й и там да се направят сгради до 5 – 6 етажа с подпокривното пространство, както стана и в училището, където нямахме законово основание да откажем строителни разрешителни под угрозата да бъдем осъдени от инвеститора“, коментират от дирекция „Строителство и териториално и селищно устройство“ на Община Велико |Търново. Парковата зона е единствената зелена площ в този район на града, но е изцяло частна собственост. Ташевски вече огради 53-те си декара борова гора в кв. „Картала“ и в тях вече бяха изработени проекти за луксозни къщи, а общественият достъп до гората е спрян. Същото ще стане и тук.

До цялата сага се стигна след фрапираща грешка на тогавашния заместник-кмет на Велико Търново Стоян Витанов, който в момента е и действащ съветник.

Любопитен детайл, на който „Борба“ се натъкна и който навява определени размисли, е, че Витанов парафира скандалния документ в единствения ден, в който е бил упълномощен от тогавашния кмет Драгни Драгнев да го замества. В качеството си на временен кмет през април 1999 г. той изненадващо подписва акт под N 540, с който се изменя статутът на зелената територия и от публична общинска собственост я превръща в частна. Само четири месеца по-късно реститутите от Русе майка и дъщеря – Надежда Константинова и Веселина Куловска, успяват да си вземат парка и на практика той вече е техен, сочи хронологията на събитията. Те печелят дело за това, но съдът никога не би им дал имота, ако не бе променен статутът му. Впоследствие решението на Великотърновския районен съд, с което паркът преминава в частни ръце, е обжалвано, но на по-горните инстанции го препотвърждават. После пък двете дават скъпоценните терени на автомонтьора, който нашумя и като собственик на горските масиви в кв. „Картала“, които бяха заменени от Община В. Търново срещу неплатените наеми за 100 кв. метра мазе за съхранение на нафта.

ВЪРХОВНА КАСАЦИОННА ПРОКУРАТУРА РАЗСЛЕДВА ТРАНСФОРМАЦИЯТА НА ПАРКА ДО ГОРСКОТО, НО И ДОСЕГА НЯМА ВИНОВНИ.

Никой не понесе отговорност за това, че Ловният парк, както още е познат районът, се оказа в частни ръце. Върховната касационна прокуратура образува досъдебно производство срещу длъжностни лица от Община Велико Търново за вреди и престъпления по служба. Наша проверка обаче показа, че още няма конкретни виновни за това как подобен апетитен имот с публични функции отива в ръцете на частници. За обществеността на Велико Търново остава надеждата, че сегашният кмет Даниел Панов може да седне на масата на преговорите с притежателя на парка и да го навие на замяна с друг терен.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

14 коментара за “След двора на Математическата гимназия и Ловният парк във В. Търново чака багерите

 • 04.05.2016 в 14:02
  Permalink

  Процесите на унищожение на града са факт и никакви игрища, шоу програми и бутафорни проекти няма да го спасят. Градът бе разпродаден на парче и бетониран. Няма какво да се коментира.
  Тези процеси могат да бъдат спрени само ако има воля за това. Воля няма.
  Дано не засегна някой, но почти всички нормални, интелигентни и достатъчно умни търновци, които имат съпротивителни сили отдавна напуснаха града. В момента в града има само пенсионери и наскоро урбанизирани младежи, които следват „вишу“. Идеалната биомаса за управление.
  Търново ще остане града на нашите родители, но няма да е града на нашите деца.
  Толкова.

  Отговор
 • 04.05.2016 в 14:22
  Permalink

  В сравнение с унищожението на парка застрояването САМО на един ъгъл (дотогава бетониран изцяло и обзаведен с ръждясал павилион) ОТ двора на ПМГ изглежда като шега. Впрочем не знам дали някой си направи труда да види защо досега дворът на ПМГ не се използваше и дали това не е било заради опасната подпорна стена откъм сградата на училището. Строителят обаче започна не със строежа си, а с изграждането за своя сметка на цялата тази подпорна стена и до баловете абитурентите ще бъдат изпратени там.
  Много ми е смешно обаче, че именно политически съратници на тая мижитурка Витанов – червените тъпаци, са подали „сигнал“ за строежа до двора на ПМГ, при условие какво е направил напълно тенденциозно техния кумир и бивш вожд Витанов?!
  Както се казва „Крадецът вика „Дръжте крадеца!“ и… камунезите си пишат активи без политически скрупули.

  Отговор
  • 04.05.2016 в 18:18
   Permalink

   Петя, ще се разплача от умиление. Какъв инвеститор, какъв алтруист и меценат.
   Той искал да просто да направи добро на децата и училищата.
   Повдига ми се …

   Отговор
   • 05.05.2016 в 15:49
    Permalink

    Що се лигавиш, бе ленче, мовекът можеше и нищо да не направи за училището, теренът и без друго си е негов. КАто има полза за даскалото , за подигравките ви ли е?
    НЕгодници, хем не давате нищо, хем оругавате всичко и всички.
    Я питай г-н Монтьора какво ще направи за унищожението на парка.

 • 04.05.2016 в 15:04
  Permalink

  Абе настрана с това про или анти червено, синьо, или предприемческо лобиране. Господин кмет и господа съветници, и всички имащи власт да промените ситуацията, това не трябва да го позволявате, нито в училището, нито в парка. Разчитаме на действия, искаме по-красив град, съвременен, но чаровен, и на двете места има възможност за осъществяване на други по-устойчиви проекти и вие го знаете много добре. Гражданите на Велико Търново не го позволяват, вслушайте се в тях!

  Отговор
  • 04.05.2016 в 19:37
   Permalink

   Това са празни приказки и евтин популизъм без ясна представа за реалностите. Аз пък съм против да се оставя „настрана“ политическият момент, тъй като конкретни лица – бай Витанчо-Стоянчо ще извинява – са виновни за унищожението на парка. За безмислените и нищо незначещи заклинания за „устойчив“ и „красив“ град хептен нищо няма да кажа. Но манипулативния тон на слогана „Застрояват двора на ПМГ“ дебело ще подчертая, защото частната собственост е неприкосновена по Конституция, колкото и да не я харесват цоциалистите на Витанов…

   Отговор
 • 04.05.2016 в 20:17
  Permalink

  „Върховната касационна прокуратура образува досъдебно производство срещу длъжностни лица от Община Велико Търново за вреди и престъпления по служба. Наша проверка обаче показа, че още няма конкретни виновни за това как подобен апетитен имот с публични функции отива в ръцете на частници. “
  Добре де, господа от касационна прокуратура има ли документи? Има! Има ли подпис на тях? Има! Има ли име под подписа? Има! Ами как така нямало виновни конкретни лица?

  Отговор
 • 04.05.2016 в 21:03
  Permalink

  Защо след тази „неволна“ грешка Стоян Витанов е още на свобода?

  Отговор
 • 04.05.2016 в 21:16
  Permalink

  Тъжна, „черна“ статия… Преглъщайте търновци, и мислете много преди да вършите нещо !

  Отговор
 • 04.05.2016 в 21:25
  Permalink

  Г-н Кметееееее, чакаме да превърнете сега Общината в СПА център, а Панов пръв теляк-той за друго и не става!!!

  Отговор
 • 04.05.2016 в 21:33
  Permalink

  Абе лопа ми предницата на жигулката
  Някой ще ме упъти ли къде му е сервиза на тоя монтьор?

  Отговор
 • 05.05.2016 в 9:29
  Permalink

  Хора, не намесвайте партиите, не че са читави, напротив. Тук става въпрос за новоизлюпени капиталисти или поне хора които се мислят за такива. Този Ташевски горкия хал хабер си няма. Истинския виновник е не той, а адвоката Йорданов, истинския виновник за горите и на Картала и в парка. Същия плужек е бил юристконсулт на общината в миналото, а сега жена му е Директор на РУСО-то. Е, вече може всеки да проследи събитията и фактите. Този крадец и десет църкви да построи няма да си изкупи греха. Според Бог алчността е сред най-големите грехове. Всеки си плаща накрая на пътя!

  Отговор
 • 05.05.2016 в 12:35
  Permalink

  Пак намирисва на схема, зад проекта с уж добри намерения ще изникне нов проект на комплекс с луксозни къщи. Докато нямаме истинско гражданско общество което да протестира активно и да оказва натиск над сметкаджиите независимо от партийния им цвят така ще е !

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!