12 четения

Писателят Нидал АЛГАФАРИ: „Нашите политици нямат каузи, домогват се до властта и до голямата каца с облаги”

Нидал Алгафари представи в Свищов романа си „Боже, защо Господ лъже”. Това е първата му книга, след като дълги години се занимава с политически пиар. Той е автор и режисьор на студентското предаване „Ку-ку”, бил е продуцент и режисьор на телевизионните предавания „Наблюдател” и „Анонси”, изпълнителен директор на БНТ, продуцент, режисьор и съсценарист на филма „Ла дона е мобиле”. Авторът гостува в художествена галерия “Николай Павлович”, където се срещна със своите читатели от града. Преди това отдели време и за интервю за читателите на вестника.

 

– Господин Алгафари, как бихте представили романа си на човек, който се чуди дали да си го купи?

– Това е любовен роман, история за един иконописец, когото всички наричат чудотворец. Той е решил да се отдаде на Богородица, но се влюбва в… земна жена. Става дума за любов, въпреки че съм се захванал с теологични спорове. Не отричам никоя религия, само говоря за лицемерието, за йерархията в религията, за ангелите, демоните, догмите, за всичкото зло, сторено в името на Бог.

– Каква е вашата разлика между Бог и Господ?

– Бог е всеки един от нас. Носим го в себе си. Включително и в Библията това са го написали: „И вдъхна от себе си в Адам и Ева”. Всеки един от нас е божество – и тревичките, тварите, камъкът. Всичко това, събрано в едно, е Бог. А Господ е онзи, когото го измислиха пророците и апостолите, за да господства. Оттам идва и името му – Господ, защото Господ е господар. Чрез него те влияят, затова го направиха по свой образ и подобие. Бог нито очаква, нито изисква от нас, докато Господ точно обратното – той очаква, изисква, гони, хвърля в кладата, в тъмници, анатемосва. Ние, за съжаление, следваме тези пророци, макар да нямаме вина в създаването на този Господ.

– В дните около Великден могат ли хората да се върнат към вярата?

– Аз не искам да ги връщам към тази вяра. Искам хората да се обърнат към себе си, защото телата на всички ни са храмовете на Бог, а Бог е душата ни и всеки си го носи със себе си постоянно. Не смятам, че това е въпрос на Великден или Коледа, или друг църковен празник. Трябва да го имаш вътре в себе си.

Тук е мястото и на църквата, която обаче се е закопчала с едни много здрави каиши, огледала се е само в едни църковни имоти и в това, което може да получи по някакъв начин. За съжаление, не само в нашата страна хора, призвани да служат на ближния си, превърнаха храмовете в духовни супермаркети. И там продават всичко – венчавката, опелото, кръщенето, които са тайнства и задължения. Преди време са продавани индулгенции за невинност, преди време папата е продавал ключовете на рая.

Голямата част от нашите духовници, ако можем да ги наречем духовници, отдавна са избягали от тази пътека. Погледнете Исус Христос как изглежда, как е описан – в бедност, в скромност, в смирение. Да погледнем и неговите наместници – патриарсите, папата, стигайки до най-долу. Ще видим, че само атрибутите, с които работи патриархът – т.нар. корона, жезъла и т.н., ако ги продадем, с парите ще изхраним няколко села с години напред. Исус Христос е бил друг, не се е возил в лимузини, не е носел златен ролекс на ръката, със сигурност не се е борил със зъби и нокти да се добере до някой имот.

– Вярващи хора ли са българските политици, с които толкова години сте работили?

– Те са смешни хора в това отношение. Хора, които допреди време защитаваха атеизма и пишеха дисертации за атеизма, първи стигнаха до църквата и започнаха да се кръщават, вярвайки, че ще получат дивиденти. А само станаха по-смешни. Те са много вярващи в себе си и в мисълта, че достигайки до някакъв пост, ще облагодетелстват себе си, близките си, внуците и правнуците си. Да, в това вярват със сигурност и затова така се бутат във властта. Приемам единствено мястото на Симеон в църквата поради това, че така е възпитаван.

– В момента какъв е Нидал Алгафари? Били сте продуцент, изпълнителен директор на БНТ…

– Много неща съм бил. Сега съм само писател. Това ми харесва. И се оказа, че в България може да живееш и от книгите си. Ако си ги написал добре, ако хората ги харесват, ако хората ги купуват. И като гледам какво се случи след първата част и сега след втората, си мисля, че и в бъдеще ще мога само с това да се занимавам.

За другото съм се извинил на хората много пъти и през националните медии, сега ще го направя и чрез вашия вестник. Извинявам се на всички тези, които съм ги лъгал толкова време като пиар толкова години. Основната задача на пиара е да опакова нещо в хубава опаковка, в целофан. Какво е вътре съдържанието, винаги сме се опитвали да го скрием, защото е нелицеприятно.

– Каква е вашата оценка за днешните политици като писател и политически пиар?

– По скалата на лошото получават максималната оценка! Много трудно мога да направя едно изключение. И това е човек, който на мнозина няма да се хареса – Жан Виденов. Той влезе в политиката с идеалистични подбуди и така си излезе. За друг като него трудно мога да се сетя – да не се облагодетелства и да не е осигурил и правнуците си. Политиците в България нямат каузи. Каузата им е една-единствена – домогване до властта и оттам – до голямата каца с облаги.

Александър ШАБОВ

2 коментара за “Писателят Нидал АЛГАФАРИ: „Нашите политици нямат каузи, домогват се до властта и до голямата каца с облаги”

 • 05.05.2016 в 12:39
  Permalink

  МНОГО ГОВОРИШ ,МНОГО ПИШЕШ ,,,АМА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НЕ ТИ ВЯРВА!!!!
  САМО ЛЪЖИ ,ИЗМИСЛИЦИ И ПРЕИНАЧАВАНЕ НА ФАКТИТЕ Г-Н АЛГАФАРИ!
  БЪЛГАРСКИТЕ БУДИТЕЛИ ,ПИСАТЕЛИ И РАДЕТЕЛИ НА БЪЛГАРЩИНАТА
  НЕ БИХА ТЕ ПОГЛЕДНАЛИ ДОРИ!И МАЛКО СЪВЕСТ ТРЯБВА ДА ИМА ЧОВЕК ВСЕ ПАК
  ДА НЕ ПЛЮЕ ХЛЯБА КОЙТО ЯДЕ!!!!

  Отговор
 • 05.05.2016 в 19:13
  Permalink

  Този червенее отвсякъде.Какъв писател е Нидал Алгафари ,каква психотерапевтка е жена му Мадлен Алгафари.Двамата са назначени и лансирани от олигархията да промиват мозъците на смачкания народец.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!