Соята може да предотврати микробното заразяване на храни

Производни на соята могат да спрат растежа на микробни патогени в хранителните продукти, предпазвайки хората от заболявания, сочат резултатите от канадско изследване, цитирани от ЮПИ.

Учени от университета в Гуелф, провинция Онтарио, установили, че изофлавони и пептиди от соята унищожават микроби и могат да бъдат по-ефикасни от използваните понастоящем за тази цел антибиотици. До синтетични добавки се прибягва, за да се предотврати растежът на бактерии в хранителни продукти. Според учените ефикасността на тези добавки обаче намалява.

Производните на соята могат да се окажат добра опция за заменянето им, защото вече са използвани в редица храни и е установено, че са безвредни.

“Вълнуващото при това изследване е, че дава обещания за справяне с проблема, свързан с безразборното унищожаване на бактерии – и вредни, и полезни, от антибиотиците – заяви д-р Суреш Нитираджан от университета. – Нуждаем се от полезните бактерии в червата, за да бъде преработена храната.”

За целите на изследването учените тествали ефекта от пептиди върху бактерии. Констатирано било, че пептидите ограничават растежа на бактериите листерия и псевдомонас.

“Макар да са нужни по-широкомащабни изследвания, може да се каже, че производни на соята имат потенциала да заменят антибиотиците, които губят ефикасността си”, отбелязаха авторите на изследването.

Резултатите от него са публикувани в Biochemistry and Physics Reports.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.