Румен Дунев е деветият победител на писта „Велико Търново“

Зрелищно състезание поднесоха на многобройната публика пилотите, малшанс сполетя Тодор Тодоров и Станислав Паришков

 

Изключително интересно състезание видя многохилядната публика в района на Западния пътен възел през двата дни на деветото издание на писта „Велико Търново“. Проливен дъжд и каране на мокър асфалт в събота, напрегната битка, фалстарт, повреди в колите на лидерите, пожар на трасето и катастрофи белязаха битката в неделя.

21 автомобила взеха участие в квалификациите за място в събота на най-доброто пистово състезание у нас от шампионата на затворен маршрут. От предварителните заявки отпаднаха двама пилоти, така квалификациите в серия „Спорт” започнаха с 12 участници, с 5 пилоти в серия „Туринг” и само с 4 машини от „Макси” серията. С точно един час закъснение след 90 минути дебати стартира първата квалификация на серия „Спорт”.

Причината за забавянето се оказа предложение на директора на състезанието Димитър Стефанов за събиране на двете серии – „Туринг” и „Макси”, в една „ТМ”, което бе прецедент след промяната в правилата за провеждане на състезанието преди няколко години. Обединението бе необходимо заради малкия брой от участниците в тях, съответно 5 и 4, и желанието на публиката да бъде предложена атрактивна надпревара. Спортните комисари дадоха съгласието си за обединението на двете серии в една обща по време на квалификациите и така състезанието в неделя включваше четири, а не шест манша.

pista 1Местните асове – Тодор Тодоров от „Етър Рейсинг Тим“ с „Фолксваген Поло“ и живеещият до самото трасе Станислав Паришков с „Опел Кадет“, както и Пламен Камбуров с „Мицубиши Лансър Ево 9“, спечелиха съботните квалификации за място. Тодоров даде най-добро време в серия „Спорт”, Паришков отвя конкуренцията в серия „Туринг”, а Камбуров бе най-бърз при „макситата”. В квалификацията Паришков имаше проблеми със счупена муфа на 3-та и 4-та скорост и синхронизатор на 2-ра, но механиците му се справиха бързо.

Същинската надпревара на 8 май бе открита от председателя на Организационния комитет и кмет на община В. Търново инж. Даниел Панов, който поздрави участниците и им пожела безаварийно състезание и да победи най-добрият. Под звуците на националния химн победителят по трасето от миналата година Константин Маршавелов издигна знамето на Република България. Сред гостите на церемонията бе и председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, изгледал състезанието с децата си.

На върха на почетната стълбичка в серия „Макси“ стъпи Румен Дунев „Мицубиши Лансър Ево 9“ с общ актив от 36 точки пред Константин Маршавелов с 27 т. и Пламен Камбуров с 25 т. Камбуров бе най-бърз в квалификациите и във втория манш, но в първия в неделя, спечелен от Маршавелов, не взе точки.

„Състезание имаше само във втория манш, всички видяха фалстарта в първия“, коментира Камбуров.

„Не обичам такива победи. Трябва да работим върху бързината на колата, за да печелим категорично, а не заради проблеми на колегите. Поздравявам страхотната публика в най-автомобилния град – В. Търново“, каза Румен Дунев.

Впоследствие Маршавелов бе дисквалифициран, тъй като след повредата във втория манш не влезе с колата си в закрития паркинг, и втори в крайното класиране стана Пламен Камбуров. В серия „Туринг”, коли от 1600 до 2000 куб. см, триумфира ветеранът Стоян Апостолов с „Хонда Сивик“ с актив от 40 точки. Втори е Светослав Ковачев с 30 т., трети Иван Влъчков с 27 т., четвърти Станислав Паришков с 18 т. Късметът за Апостолов проработи в края на втория манш в неделя, когато хондата на 16-годишния Иван Влъчков пламна на трасето, а опелът на Станислав Паришков поднесе върху разлятото масло и излетя от пистата. Така и двамата отпаднаха и изгубиха битката за първото място, която водеха до момента. Първият манш в неделя бе за Влъчков, следван плътно от Паришков.

„Обичам това състезание, тъй като преминава в градски условия. Аз съм се учил да карам при такива, така че за мен е удоволствие да съм във В. Търново“, заяви Стоян Апостолов, който предостави ваучера си от 1500 лева на организатора Димитър Стефанов, за да вземе още една шатра за “Етър Рейсинг“.

Представителят на клуба домакин Тодор Тодоров също нямаше късмет в серия „Спорт”, където се състезаваха автомобили до 1600 кубически сантиметра. Пилотът на “Етър Рейсинг Тим” бе най-бърз в квалификациите и в първия манш, но във втория, както и миналата година, изтегли късата клечка. Тогава лясковчанинът счупи бобина на своя “Фолксваген Поло”, а сега получи повреда на каре в петата обиколка и не успя да завърши манша.

„Явно не ми върви на писта. Колата ми е подготвена за планинско, пистата тук я карам, защото си е наша“, коментира с усмивка Тодоров.

Така победител стана русенецът Огнян Патенов с ВАЗ 2101, събрал 40 точки, който определи състезанието като прекрасно.

Втори е Искрен Веселинов с „Хонда Сивик“ с 30 т., трети Тодор Тодоров с 27 точки, само от първия манш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.