Стотици се веселиха на Втория национален събор по родолюбие в Горско Ново село

СТОТИЦИ ХОРА СЪБРА ВТОРОТО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪБОР ПО РОДОЛЮБИЕ В СЪБОТА В ЗЛАТАРИШКОТО ГОРСКО НОВО СЕЛО. Проявата се организира от Областния съвет на ДПС, а сред официалните гости бяха евродепутатът и председател на младежката структура на партията Илхан Кючюк, областният председател Гюнай Далоолу, кметовете на Белица Радослав Ревански, на община Стражица Румен Павлов, общински съветници от цялата област.

За доброто настроение на жителите и гостите на селото цял ден се грижиха четири фолклорни състава – дуо „Родопско настроение” от Пловдив, мъжка певческа група от град Сърница, оркестър „Боляри” от Велико Търново и домакините от Горско Ново село, които обаче се наричат „Извор за автентичен фолклор от Родопите”. Впрочем в голямата си част жителите на златаришкото село са изселници от Родопите или техни наследници, затова връзката им с онзи край е много силна. Това е и причината националният събор по родолюбие да се прави точно тук, обясниха организаторите.

Още от ранните часове на почивния ден на площада жителите и гостите на селото се хванаха на кръшни народни хора и развяваха българското знаме. А съборът премина с целия местен колорит, с традиционните кебапчета, кюфтета и бира. За радост на най-малките центърът на селцето беше отрупан със сергии, захарен памук и захарни петлета.

sabor 2Официалните гости прекъснаха само за половин час веселието. Те поднесоха венец на паметника на загиналите в Балканската война, изслушаха българския химн и поздравиха всички гости на събора.

„Няма нищо по-силно от това да спазваме традициите си, да черпим сили и да обичаме родния си край. Показваме на всички, че тук живеем в разбирателство, в мир и спокойствие хора от различни етноси, свързани завинаги с общото родно място. Живеем в тежки времена и събития като това показват, че имаме корени, че само любовта и доброто ще спасят света”, каза кметицата на Горско Ново село Николинка Хаджиева. Приветствие към местните хора отправи и областният председател на ДПС Гюнай Далоолу. Той каза, че организаторите кръстили инициативата „Събор на родолюбието”, защото жителите на общината и на Горско Ново село са родолюбци, мили и искрени хора, които са показали през годините колко много обичат страната си.

„Заедно споделяме емоцията на този празник, защото политиците от ДПС винаги са били и ще продължават да са сред хората. Нашето място е тук, на площада, ние обичаме България и за разлика от други, които правят политика с омраза, ние правим политика с любов в името на националния интерес. Рамо до рамо стоим всеки със своята единичност – българи, помаци и турци, християни и мюсюлмани, но с едничката цел да работим за благото на една достойна България в Европейския съюз. Уверявам ви, че ние, евродепутатите, работим за благото на страната ни и отстояваме от най-високата европейска трибуна вашите интереси”, каза и евродепутатът Илхан Кючюк.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.