56 четения

В Мусина тържествено честваха 140 години от Априлското въстание

С ВЪЗСТАНОВКА НА СЪБИРАНЕТО НА ЧЕТАТА НА ПОП ХАРИТОН В МУСИНА ЧЕСТВАХА 140 Г. ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ. Празникът започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Поп Харитон в центъра на селото, продължи с факелно шествие до Паметника на загиналите във войните, където клубовете „Традиция“ от Трявна и Бяла черква показаха как преди 140 г. се е събрала четата, за да тръгне на въстание. Отец Герасим отслужи заупокойна молитва за всички загинали.

Зам.-кметът на община Павликени инж. Анастасия Вачева и кметът на село Мусина Христо Иванов говориха пред жителите на селото, които уважиха честването. Денят продължи с музикална програма, в която участваха оркестър „Боляри“ от Велико Търново и клуб за фолклорни танци „Извор“ към Народно читалище „Братство-1884“ в Павликени.
Musina (2)Мусина чества Априлската епопея по стара традиция, започнала още след Освобождението, тъй като почти всяка къща е дала жертви в борбата. В началото денят е бил отбелязван само като панихида в църквата „Св. Параскева“, като в двора й са опъвали бели дълги покривки. Във всяка къща хората са колели агне, което са носели в църквата, а попът е изваждал черепи и кости на въстаници от църквата, правел е панихида и е измивал костите с прясно мляко. След изграждането на паметник на загиналите във войните в южния край на селото е започнало факелно шествие дотам и след това свещеник е отслужвал панихида за всички загинали.

По главните улици в селото на всяка къща, от която е излязъл четник, могат да се видят паметни плочи, които на всеки празник са осеяни с цветя от признателните потомци. От няколко години и площадът в Мусина е наречен на великия войвода Поп Харитон. Неговото име носи и клубът на пенсионера. През 2015 г. по идея на Кръстина Иванова Община Павликени постави паметна плоча пред къщата, където е живяла Кръстина Недялкова, жената, ушила знамето на Поп-Харитоновата чета и известна в селото като мусинската Райна Княгиня.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!