374 четения

Великотърновец подкара „Чайка” на ген. Гръбчев

ЛИЧНАТА ЛУКСОЗНА „ЧАЙКА” НА ИЗВЕСТНИЯ В МИНАЛОТО ГЕН. ДИМИТЪР ГРЪБЧЕВ ПРИТЕЖАВА БИЗНЕСМЕНЪТ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЦАНКО АЛЕКСАНДРОВ. Суперлуксозният за времето си автомобил, модел 1969, независимо от достолепната си възраст събира погледите на ценителите. Култовата „Чайка“, която през социализма е била привилегия само за малцина, днес е гордостта на Цанко Александров, известен ценител на ретроколи и един от големите колекционери.

„Това е автомобилът на генерал Гръбчев. Не искам да разкривам за колко съм го взел, коства ми много усилия, защото цената тук не е най-важното нещо, а историята на колата и личността, която я е притежавала“, коментира гордият собственик. Автомобилът е в характерния си черен цвят и е изцяло запазен във вида, в който някога е излязъл от заводите на ГАЗ в СССР. Колата е 7-местна, има обем на двигателя от 5500 кубика, а под капака й се крие мощта на 195 коня. По спецификация возилото гори по 21 литра бензин на 100 километра. 2,6-тонната машина по дизайн на Лев Еремеев представлява прекрасна гледка и според новия й собственик още дълги години по нея няма начин да се появи ръжда заради материалите и грижите, които са полагани през годините.

„Чайка” притежава и немислима за ранния социализъм екстра като елстъкла. Александров е запазил непокътнат интериора на колата, включително и персийските постелки, с които е застлана. От двете страни на стойките на мигачите пък гордо се веят българското и съветското знаме.

ГЕНЕРАЛ ГРЪБЧЕВ Е ЕДНА ОТ ИЗВЕСТНИТЕ ЛИЧНОСТИ ПО ВРЕМЕ НА СОЦИАЛИЗМА. Заедно със съпругата си – партизанката Митка Гръбчева, са работили в Държавна сигурност още от самото й създаване. Генералът е бил личен телохранител на Тодор Живков и шеф на УБО, службата, която се е грижила за охраната на партийните величия.

С. МАРИНОВ

Един коментар за “Великотърновец подкара „Чайка” на ген. Гръбчев

  • 12.05.2016 в 19:41
    Permalink

    Бат Цанко е най-големият колекционер на ретро автомобили в региона.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!