Велико Търново се включи в Нощта на литературата

УЧЕНИЦИ, СТУДЕНТИ, АВТОРИ, УНИВЕРСИТЕТСКИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, БИБЛИОТЕКАРИ И АРТИСТИ УЧАСТВАХА В ПЕТОТО ИЗДАНИЕ НА ИНИЦИАТИВАТА „НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА”, КОЯТО СЕ ПРОВЕДЕ ВЧЕРА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И В ОЩЕ ДЕСЕТ ГРАДА В СТРАНАТА. В Къщата с маймунката, в заведението на Клуба на дейците на културата, във Военния клуб, в читалище „Надежда“ и в лапидариума на Регионалния исторически музей се проведоха четенията в старата столица. Дванадесетокласници от Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ и Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ четоха от своите любими книги и автори. В нощта се включиха още поетите Янислав Янков и Здравко Пеев, преподавателите във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Сава Василев, проф. д-р Радослав Радев, студенти, членове на литературния клуб „Н. Й. Вапцаров“ към Военния клуб, актьорът Стоян Радев.

Основната цел на инициативата е популяризирането на съвременна европейска преводна литература. Четенията са подредени така, че желаещите могат участват във всички, независимо че „читателските гнезда“ са на различни места. Според правилата тези, които посетият три от местата за четене, получават безплатна книга.

One thought on “Велико Търново се включи в Нощта на литературата

  • 12.05.2016 в 14:05
    Permalink

    Напълно разочарована съм от инициативата. От 18 до 18.30 посетих „гнездото“ в ДНА, където чух откъс от книга и изказвам почитанията си на литературен клуб „Н.Й.Вапцаров“. В 18.45 влязох в Къщата с маймунката, за да установя, че четенето е свършило. Все още водена от читателско любопитство, забързах към Лапидариума… Бях там в 18.55. Момче и момиче, студенти от ВТУ, отчаяно се опитваха да намерят „гнездото“ там…. Нямаше нищо и никого, за да попитаме поне, та дори и за да разберем, че се е състояло четене, а сме закъснели. Младежите обясниха, че са ходили до читалище „Надежда“, питали за нощта на литературата, но никой и не бил чувал за такава нощ… Оставаше да идем до ресторант „Пиколо“. Всъщност пред него разпознах един от знаковите университетски преподаватели. Може би отново щях да се разочаровам от нещо…. По-тъжното е, че освен мен, двете приятелки, с които бях и студентите-любители на четенето, други външни, невключени по програма, неангажирани с инициативата граждани, нямаше. Не се спазиха рекламираните часове за начало и край. Нямаше плакати или указателни табели. Жалко…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *