15 четения

ВТУ чества патронния си празник

ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ Е ПЪРВИЯТ ВУЗ В БЪЛГАРИЯ, СЕРТИФИЦИРАН ПО НОВАТА СИСТЕМА ЗА КАЧЕСТВО ICO 9001 – 2016. До дни ще стартира големият проект за сигурност и технологично обновяване на университета. Проектът е модерен и ще даде възможност на университета виртуално да обучава студенти извън границите на България, студенти от нашите български общности, но и от други европейски университети. Освен това ВТУ има вече регистрирано представителство във Виена, Австрия, чрез което ще започне обучение на студенти от Европейския съюз.

patronen 2Това стана ясно вчера, когато Великотърновският университет чества патронния си празник, а ректорът на вуза проф. Христо Бонджолов оповести новините в празничното си слово.

С ПОДНАСЯНЕ НА ВЕНЕЦ НА ПРИЗНАТЕЛНОСТ ОТ ИМЕТО НА АКАДЕМИЧНАТА ОБЩНОСТ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ на Паметника на светите равноапостоли братята Кирил и Методий започна вчера празникът на висшето училище. Преподаватели и студенти се събраха в двора на университета, за да почетат патроните си и за да поздравят първия носител на званието „Емеритус професор на ВТУ“ – проф. Пенка Радева, която получи отличието на официалната церемония.

Проф. Радева работи в катедра „Съвременен български език“ от 3 януари 1972 г. до пенсионирането си през 2015 г.

На церемонията вчера беше наградена и доц. д-р Любка Стоичкова, която получи почетен сребърен медал за дългогодишната си дейност като преподавател и изследовател и във връзка с нейното пенсиониране.

patronen 3Сред официалните гости на тържеството бяха зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов, областният управител проф. Пенчо Пенчев, председателят на Общинския съвет Венци Спирдонов, зам.-кметът Ганчо Карабаджаков, владиката Григорий, общински съветници, доц. д-р Александър Шабрин, зам.-ректор по международната дейност на Башкирския държавен университет в Уфа. Договорът с Башкирския държавен университет в Уфа е сключен през 2002 г. и е един от най-успешните и ползотворни договори на ВТУ.

Патронният празник завърши с изпълнения на новосъздадения студентски танцов състав, чийто художествен ръководител е Георги Радев.

С. БОЯНОВА

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *