37 четения

В Стражица за 28-и пореден път започнаха Каралийчевите дни

В Стражица беше даден стартът на „Каралийчеви дни – 2016”. Малки и големи се събраха в детския парк, който носи името на световноизвестния приказник. Кметът на общината Румен Павлов, председателят на Общинския съвет Илиян Маринов, зам.-кметът инж. Катя Петрова поднесоха цветя пред бюста на Ангел Каралийчев. Цветя поднесоха и малчуганите от ОДЗ „А. Каралийчев” и ОДЗ „Сава Цонев”, а дамите от пенсионерския клуб „Златна есен” бяха изплели венец. Децата изнесоха пред множеството в парка емоционална художествена програма.

kar 2Приветствие към всички поднесе кметът Румен Павлов, който пожела Каралийчевите дни да бъдат изпълнени с усмивки, красота и талант и всички за пореден път да си припомним посланията на големия писател и хуманист. Инж. Катя Петрова връчи наградите на художниците от училищата и от Общинския детски комплекс, отличени в конкурса за детска рисунка на тема „Вълшебният свят на Ангел Каралийчев”. Най-добрите рисунки са експонирани в изложба в ритуалната зала на града, която може да бъде посетена от малки и големи ценители през следващите две седмици.

В следващите дни програмата на Дните предвижда общински конкурс за драматизация по произведения на Ангел Каралийчев, литературно четене с участието на детската писателка Божана Апостолова в детския комплекс, семинар на тема „Приказният свят вчера и днес – учене и социални компетенции” с участието на университетски преподаватели, среща на поетесата Мария Донева с млади литературни творци от училищата и детския комплекс, както и с активни читатели на градската библиотека.

kar 3В разгара на Дните предстои и изпращането на поредния випуск абитуриенти от Стражица и Камен. На 24 май празничното шествие ще завърши с концерт в прослава на буквите и техните създатели и ще огласи централния площад на Стражица.

Николай ХРИСТОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *