Николай Петров от АБВ подаде оставка като заместник областен, на нисък старт за поста е Камен Алексиев от „Реформаторския блок”

ОСТАВКАТА НА ВИЦЕПРЕМИЕРА И СОЦИАЛЕН МИНИСТЪР ИВАЙЛО КАЛФИН, КОЙТО Е ОТ КВОТАТА НА АБВ, провокира ответна реакция и на местно ниво. Вчера примерът му бе последван и от заместник областния управител Николай Петров, който няколко часа след драматичните обрати в управлението на страната също депозира оставката си при губернатора проф. Пенчо Пенчев.

Пред „Борба“ Петров коментира, че мотивът е само един – АБВ оттегли подкрепата си за правителството и съответно минаването на младата лявоцентристка формация в категорична опозиция. Впрочем окончателно решение за това се очаква да бъде взето на Националната конференция на АБВ, която е насрочена за тази неделя.

„Считам, че депозираната ми оставка е акт на нормална мъжка постъпка и политическа отговорност“, обясни Петров, който е член на Областния съвет на АБВ, както и на общинския партиен съвет в Горна Оряховица. Като политическо назначение е очевидно, че той повече няма как да продължи мандата си в областната администрация, затова формалното му освобождаване ще стане бързо, коментираха неофициално за „Борба“ източници от ведомството.

От областната партийна структура на АБВ във Велико Търново вчера запазиха мълчание, като пред „Борба“ партийни активисти заявиха, че официалната позиция на регионалното ръководство ще стане ясна след националната конференция от 15 май. По свои канали „Борба“ разбра, че на този форум местните активисти твърдо ще отстояват излизането на партията в категорична опозиция на настоящото управление. Според запознати АБВ няма свои кадри в държавните структури в региона, но пък новата ситуация поставя под въпрос шансовете на адвокат Николай Илчев, който е номиниран от квотата на партията за комисар в КЗК…

МНОГО ЛЮБОПИТЕН ОСТАВА ВЪПРОСЪТ КОЙ ТОЧНО ЩЕ СЕДНЕ В СТОЛА НА ДОСЕГАШНИЯ ВИЦЕГУБЕРНАТОР Николай Петров.

Не е тайна, че на нисък старт вече почти два месеца стои общинският председател на СДС Камен Алексиев като представител на онази част от „Реформаторския блок”, която подкрепя управлението на ГЕРБ. За възможността той да бъде назначен като трети заместник областен управител се заговори няколко месеца след местните избори. Факт е, че номинацията му е одобрена от Регионалния граждански съвет на „Реформаторския блок” във Велико Търново, но се забави във времето… Сега, при поредния властови кадрил, Алексиев има шанс да получи назначението…

По стечение на обстоятелствата оставката на Калфин и излизането на АБВ в опозиция бе съпроводено в понеделник вечерта с общинска и областна конференция на партията във Велико Търново. В старата столица местната структура вече има нов председател в лицето на Красимир Радов. За негови заместници 22-мата делегати на форума утвърдиха Ваня Павлова и Николай Терзийски. На областно ниво адвокат Николай Илчев сменя за нов мандат досегашния председател д-р Драгош Методиев. Заместници на юриста ще бъдат Марин Богомилов и д-р Иван Лефтеров. На форума присъстваха 50 делегати от десетте общини на областта, а делегатите от региона за националната конференция на 15 май ще са 45 човека. Освен да препотвърди излизането си в опозиция, там АБВ се очаква да промени устава си и да реши как ще участва в президентските избори – дали самостоятелно или в коалиция с други леви партии, като БСП например…

Е. СВЕТОСЛАВОВА

 

One thought on “Николай Петров от АБВ подаде оставка като заместник областен, на нисък старт за поста е Камен Алексиев от „Реформаторския блок”

  • 12.05.2016 в 21:06
    Permalink

    Никога повече тази клиентелистка и маргинална „партия“ няма да помирише БГ – Парламент. Те и без това на миналите парламентарни избори имаха 4.11% и влязоха единствено заради големия брой недействителни бюлетини според ЦИК. А погледнете само кои са им зам- председателите на Общинската организация и ….си направете извод!?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.