Министър Десислава Танева: „25 млн. евро са предвидени за ремонти на църкви и манастири”

25 милиона евро ще бъдат вложени в ремонти на църкви и манастири в общините. Това ще се случи чрез Програмата за развитие на селските райони, информира във Велико Търново министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която се включи в дебатите “Региони в растеж”.

Броят на ремонтираните храмове ще зависи от тавана на финансирането на проектите.

Производството на плодове и зеленчуци ще бъде сред приоритетно финансираните пера през новия програмен период. „Обвинявани сме, че за предишния период сме дали на зърнопроизводителите. Това се случи така, защото в първия програмен период в Програмата за развитие на селските райони нямаше приоретизиране и средствата отидоха в сектора, който бе най-конкурентоспособен и с най-сериозен административен капацитет“, каза още Десислава Танева.

По нейни думи 2,9 милиарда е публичният ресурс на Програмата за развитие на селските райони за периода до 2020 г. От своя страна общините ще имат възможността да кандидатстват като бенефициенти по две мерки за подобряване условията на живот на стойност 857 млн. евро.

Земеделският министър информира, че България приключи стария програмен период със 104,8% договорени средства и разплатени 3 милиарда и 72 милиона лева подкрепа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *