Писателят Георги Мишев стана шестият носител на наградата „Стоян Михайловски”

Големият белетрист и кинодраматург Георги Мишев е шестият носител на литературната награда. Тази година тя е посветена на 160-годишнината от рождението на бележития еленчанин Стоян Михайловски. Отличието се присъжда за безспорни постижения на писатели или публицисти в областта на сатирата, философско-морализаторската и религиозна поезия и проза.

Почетният знак бе връчен на Георги Мишев от кмета инж. Дилян Млъзев по време на тържественото честване на Деня на светите братя Кирил и Методий. В тяхна прослава ученици от СОУ изнесоха вълнуващ концерт. Решението на Общинския съвет за присъждането на наградата прочете неговият председател Стоян Златев.

„Без никакво съмнение високоморалната проза, безкомпромисна и непримирима към недъзите на обществото, правят Георги Мишев, достоен за тази награда и за името на великия еленски сатирик. Това по безспорен начин го доказа и последното му засега произведение – мемоарната книга „Мир на страха ни”. Тя представлява ярко и безкомпромисно свидетелство за живота на българите през цялото време, някои го наричат „безвремие”, на комунистическото управление – каза в представянето на новия носител на почетния знак писателят Константин Терзиев, негов приятел и съмишленик.

Георги Мишев благодари за голямото признание от еленчани, които го удостояват в ден, в който славим солунските братя. „Да бъдат вечни „десниците им святи”, изрече един възторжен еленчанин – вашият съгражданин, поет от първата редица на българската литература, мислител, сатирик и европеец – Стоян Михайловски. След време ще напише в химна за първоучителите: „Напред, народността не чезне, там, дето знаньето живей…”. Случайни ли са тези думи? Няма в тях дрънчене на оръжие, няма единение чрез сила, призиви за нови територии или омраза към съседи. Има зов за просвета, за знание и книжовност – тези святи думи, без които няма светли бъднини.

Не е необходимо да сме много интелигентни, добре е да не сме глупави и лениви, да четем литературното наследство на Стоян Михайловски и да помним неговите заръки” – подчерта Георги Мишев.

След тържеството той участва в поднасянето на венец пред паметника на лютия сатирик в родния му град.

Мария СИМЕОНОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *