175 четения

1500 пациенти годишно се уповават на екипа на д-р Недялков

ЕДИН ДЕН В ОТДЕЛЕНИЕТО ПО НЕВРОЛОГИЯ ПРИ МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ”


МЕЖДУ 1500 – 1600 ПАЦИЕНТИ ПРЕМИНАВАТ ГОДИШНО ПРЕЗ СЕКТОРА ПО НЕВРОЛОГИЯ В ТЪРНОВСКАТА БОЛНИЦА. С право останалите лекари в лечебницата го наричат „тежко отделение”, тъй като специалистите в него се борят за живота на хората с остри нарушения на мозъчното кръвообращение, възпалителни заболявания на нервната система и т. н.

Отделението е създадено 1956 година и в началото разполагало със 70 легла. Днес капацитетът е 32 места, 12 от тях са интензивни, обособени в самостоятелен съдов сектор, а 20 са общо неврологични. В неврологията работят 8 лекари, 14 медицински сестри – половината от тях профилирани в интензивния сектор, и 6 санитари. От 1999 година началник на отделението е д-р Евгени Недялков – лекар с дългогодишен опит и сериозен авторитет в медицинското съсловие.

„ПАЦИЕНТИТЕ СА С РАЗЛИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – ОКОЛО 75% ОСНОВНО МОЗЪЧНИ ИНФАРКТИ. 10% са с мозъчни кръвоизливи, другата преобладаваща група са със заболявания на периферната нервна система, с множествена склероза, епилепсия и паркинсонова болест”, обясни д-р Недялков.

Броят на пациентите се увеличава, тъй като в някои общини в областта болниците бяха закрити и потокът се насочи към търновското отделение. Освен това напоследък пристигат и болни от други области – предимно от Габровска и Търговищка. Лекарите в отделението работят по 13 самостоятелни клинични пътеки и по 3 съвместно с останали отделения. ЧЕСТО СЕ СЛУЧВА ПАЦИЕНТИ, ПОСТЪПИЛИ В РЕАНИМАЦИИ, СЛЕД ТОВА ДА ИДВАТ В СЕКТОРА ПО НЕВРОЛОГИЯ за възстановяване от тежки инсулти и кръвоизливи, тъй като тук има подходящи условия.

Към отделението са обособени неврологичен кабинет за прием на планово болни и консултативна дейност и функционален кабинет, в който се извършват електроенцефалографии, електромиографии и доплерови сонографии.

Апаратурата е сравнително нова и изцяло покрива нуждите на отделението. „Обновяването на апаратурата в отделението по образна диагностика, където нашите пациенти са основните потребители на магнитния резонанс и компютърния томограф, доведе до голям напредък в диагностиката и лечението. Отделно доброто сътрудничество с останалите отделения, тясно свързани със спецификата на сектора по неврология, ни помага да си вършим възможно най-добре работата”, коментира д-р Недялков.

НАЙ-СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ ОБАЧЕ ОСТАВА ЛЕЧЕНИЕТО НА ЗДРАВНОНЕОСИГУРЕНИТЕ ПАЦИЕНТИ. За тях лекарите полагат не само медицински, но и ред други социални грижи. „Започваме да издирваме близките им хора, ако няма такива, осъществяваме връзка със социалните служби, но докато намерят къде да ги настанят, минава време. А ние сме болница за активно лечение, не може да задържим болен от инсулт два месеца. Някой трябва да вземе решение какво да се случва със здравнонеосигурените, защото това не може да продължава така”, категоричен е д-р Недялков.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!