7 четения

С 8 млн. лв. обновяват 40 улици и площади в старата част на В. Търново

8 МЛН. ЛВ. СЕ ВЛАГАТ В 40 НОВИ УЛИЦИ И ПЛОЩАДНИ ПРОСТРАНСТВА В СТАРАТА ЧАСТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Други 10 млн. лв. са осигурени като първи транш по новата Оперативна програма „Региони в растеж“ и за Старото военно училище, което ще става нов градски център, информира кметът на старата столица Даниел Панов. Парите за старата част идват по ОП „Региони в растеж 2014 – 2020”, а конкретните проекти вече са готови. Безвъзмездната финансова помощ по новия проект на общината е в размер на повече от 8 милиона лева. Чрез реализацията му улиците в историческата част на старата българска столица, някои от които са още от турско време, ще придобият нов вид, като същевременно бъде запазена автентичността й. В инвестиционното проектиране са включени редица дейности, включително реконструкция на улиците и тротоарите, подмяна на осветлението и на други елементи от техническата инфраструктура. Ще бъдат създадени и зелени буферни зони. Калдъръмените улици ще запазят автентичния си вид, като настилката по тях ще бъде основно пренаредена. Останалите отсечки ще бъдат изцяло преасфалтирани. Чрез проекта за първи път ще бъдат ремонтирани улици в старинния великотърновски квартал „Варуша”. Концепцията е създадена по начин, позволяващ да бъде реализирана на няколко етапа в зависимост от наличното финансиране. Отделни проекти са създадени за реконструкция на панорамните площадки за наблюдение, които са разположени по ул. „Стефан Стамболов”. По нов начин ще изглежда и площад „Съединение” – пространството между сградите на музей „Възраждане и Учредително събрание”, РНБ „П. Р. Славейков“, Археологическия музей и Катедралния храм „Рождество на Света Богородица”.

За първи път Велико Търново има осигурени 10 милиона лева по новата оперативна програма за терена на Старото военно училище, каза още Даниел Панов. За проектирането ще бъде обявен международен конкурс. Идеята е зоната да се превърне в новото ларго на града, с административни и бизнес сгради, конгресен център, военен музей и др. Одобрената инвестиционна програма на Велико Търново включва проекти за 44 млн. лв. за подобряване на градската среда, информира кметът на общината.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

3 коментара за “С 8 млн. лв. обновяват 40 улици и площади в старата част на В. Търново

 • 16.05.2016 в 13:14
  Permalink

  Няма ли най-после да направите прекия път за кв. Бузлуджа. Ще спестите хиляди лева на живущите там.

  Отговор
 • 16.05.2016 в 18:05
  Permalink

  Е до кога, 8 милиона, Други 10 милиона,… И догодина пак, 8 милн. и 10 милиона,…И все правят и все не е направено…

  Отговор
 • 16.05.2016 в 19:34
  Permalink

  Дали най сетне ул Цар Иван Асен Втори от лявата страна на моста по пътя за Горна ще бъде направена? Тя е в плачевно състояние. Дано да я огрее и нея слънцето тоест част от средствата!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!