86 четения

Учителка изпрати абитуриентите си със заря, децата й се поклониха за грижите

Веселка Василева сама организира и финансира тържеството, на което покани цялото училище

 

СЪС ЗАРЯ СЕ СБОГУВА СЪС СВОИТЕ ДВАНАДЕСЕТОКЛАСНИЦИ УЧИТЕЛКАТА ОТ СОУ „ВЛАДИМИР КОМАРОВ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЕСЕЛКА ВАСИЛЕВА. Тя сама организира и финансира тържеството, на което покани цялото училище, за да изпратят заедно абитуриентите от Випуск 2016. На специалната вечер дойде и началникът на дирекция „Образование” в Община Велико Търново Пенка Игнатова.

21 момчета и момичета завършват тази година гимназията. Почти половината от тях учат в СОУ „Владимир Комаров” от първи клас и са избрали да останат там до края на образованието си. Някои от децата обаче не са имали шанса да кандидатстват в елитна гимназия заради невъзможността на родителите им да ги издържат там. „Точно заради това направих тържеството за тях и се опитах то да е незабравимо. Те заслужават да имат своя празник независимо от ситуациите, в които ги е поставил животът”, каза г-жа Василева.

zaria za 12 klas (3)С вкусни покани, буквално отпечатани върху шоколад, е поканила учениците си на тържеството за тяхното изпращане, което тя беше нарекла „Последен учебен час”. Покани, придружени с лакомства, са получили и всички останали паралелки. С помощта на децата от по-малките класове г-жа Василева предложи на абитуриентите си бърз преглед на материала по различните предмети, които те са изучавали. „Исках да събера в пет минути цялото знание за Вселената. Да им припомня кои са най-важните дати, събития, автори, химически формули, физични уравнения, които те трябва да помнят завинаги, защото това знание ще улесни живота им. Има закачка към всеки колега, който е влизал в часовете на моите дванадесетокласници”, разказва още учителката.

Тя е с тези деца от 5 клас, когато за първи път е започнала да им преподава география. В 9 клас им станала класна и оттогава е успяла да опознае съдбата на всяко дете и на неговото семейство. Разбрала е, че не може да помогне на всички, но може да им даде внимание. „Съдбите им са страшни, болести, бедност, загуби, тъга. Но те са обикновени деца, като всички, които завършват 12 клас. Опитвах се през цялото време да ги науча да се борят, защото няма кой да го направи вместо тях, да им дам перспектива. И като учител по география искам да са запомнили най-важния урок – животът е пътешествие, пътешествието е книга и те не бива да остават на първата страница. Защото само ако продължат, животът с неговото многообразие ще ги научи как да бъдат мъже и жени”, казва през сълзи Веселка Василева.

С ДЪЛБОК ПОКЛОН ДО ЗЕМЯТА И С ПОДАРЪК ДВАНАДЕСЕТОКЛАСНИЦИТЕ ИЗРАЗИХА БЛАГОДАРНОСТТА И УВАЖЕНИЕТО СИ КЪМ СВОЯТА КЛАСНА. Те приеха с усмивка и с много сълзи забавните грамоти, които тя им беше приготвила, и колажите със снимки. Колажите също са идея на г-жа Василева, която разбрала, че децата й няма да могат да си направят албуми. Затова извадила снимките, които учениците са си правили през годините, и ги подредила в пъзел, в центъра на който е снимката на детето, за което е предназначен колажът. След това с помощта на своите колеги в гимназията успяла да намери бални тоалети за две от децата си, благодарение на което те също ще имат бал. Балът на 12 клас от СОУ „Владимир Комаров” е на 25 май.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката


Абитуриенти Випуск 2016 от Велико Търново, Лясковец, Елена, Свищов, Стражица и Златарица се сбогуват с училището – СНИМКИ

3 коментара за “Учителка изпрати абитуриентите си със заря, децата й се поклониха за грижите

 • 16.05.2016 в 15:18
  Permalink

  Възхищавам се на чистите духом хора, такива като колежката от СОУ“Владимир Комаров“ /между другото честита победа на турнира „Coca-Cola Cup“/, които успяват с малкото средства и възможности, които има съвременният учител, да дарят онова незабравимо чувство на достойнство и зачитане, на любов и уважение, което оставя незаличим отпечатък в детската душа и я топли през студените дни…Бъдете благословена, колежке!

  Отговор
  • 16.05.2016 в 20:51
   Permalink

   Адмирации за г-жа Василева. Би било хубаво да има повече такива позитивни, дейни, добронамерени и инициативни хора като нея! Поздрави и поклон !

   Отговор
 • 17.05.2016 в 15:28
  Permalink

  Просто нямам думи,уникален човек!!!
  Поздрави от випуск 2004,ние също много Ви обичаме!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!