Цанка Цанева и Антони Цонев с отличията за култура на Търновската община

АКТРИСАТА ЦАНКА ЦАНЕВА И АНТОНИ ЦОНЕВ СА НОСИТЕЛИТЕ НА НАГРАДАТА „КУЛТУРА” НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Призът е ежегоден и се присъжда за високи творчески постижения и изяви в периода от 1 май на предходната година до 1 май тази година. Според статута за наградата могат да кандидатстват творци и творчески колективи, но само с конкретен продукт в областта на културата, който има реален принос за престижа на общината. Отличието е в размер на 2500 лв. и се дава в две категории – за ярки постижения в областта на изкуството и културата и за дебют. Тази година четирима се бориха в първата категория, за дебют номинацията беше само една.

ЦАНКА ЦАНЕВА Е АКТРИСА В МУЗИКАЛНО-ДРАМАТИЧНИЯ ТЕАТЪР „КОНСТАНТИН КИСИМОВ”. Съюзът на артистите в България и издателство „Босилков” са подкрепили номинацията на актрисата. Тя се бори за наградата с ролята си на царица Мария в постановката на търновския театър „Величието Асеневци”. За последните няколко години Цанка Цанева е печелила още една престижна артистична награда – „Дионисий”, за главна женска роля в „Медея”, за която е била номинирана, и за „Аскеер”.

Поетесата Снежана Иванова и двамата писатели Николай Иванов и Георги Кокеров бяха другите номинирани за ярки постижения в културата и изкуството през последната година.

АНТОНИ ЦОНЕВ Е ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ В ДИРЕКЦИЯ „КУЛТУРА” НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Той спечели наградата „Култура” за дебют с първия си документален филм „С глава в стената”. Лентата му разказва за живота и съдбата на покойния вече актьор Андрей Баташов. Излъчван е по БНТ и е показван във фестивала „Златен Ритон” в Пловдив.

Двамата отличени творци ще получат наградата си, която е пластичен знак, грамота и парична премия, на официална церемония в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” на 23 май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *