Баба Недка от Раданово отгледала 22 деца, сега със 150 лв. пенсия се грижи за правнуче

Орисия


В къщата живеят 10 души без хладилник и пералня, скоро ще останат и без ток

 

БАБА НЕДКА ОТ РАДАНОВО Е ПРЕГЪРБЕНА ОТ РАБОТА ДРЕБНА ЖЕНИЧКА със силен дух и широко сърце, за която в селото казват, че е герой. Тя е отгледала 22 деца, а сега се грижи за 4-месечния правнук Светослав, дете на една от внучките й. В момента в малката бедна къща, която блести от чистота, живее многолюдна челяд от 10 души, а 75-годишната баба плаща сметките, но сега е позакъсала и има да дава 90 лева за ток. Пенсията й е 150 лева, но й удържат заем, който взела да купи дърва. Въпреки това тя не се оплаква и ни посреща с усмивка в дома си.

Недка Георгиева родила 4 деца. Преди повече от 20 г. останала вдовица, после от рак умряла едната й дъщеря. От другите със сиромашките си приходи жената отгледала 22 внуци и правнуци. Най-големият проблем я сполетял, когато преди няколко години снаха й избягала от къщата и оставила на плещите й своите 6 деца. Синът и пък, бащата, ходел по чужбина, но се завръщал рядко и почти не се грижел за тях. С много труд баба Недка успяла да учи всичките. Част от тях още ходят на училище, като най-малкият е Николай. Най-голяма е Маринета, която е на 19 г. и вече е семейна с 4-месечен син Светослав, а мъжът й ходи да работи по строежите ден за ден.

Малка пристройка е пригодена за кухня.
Малка пристройка е пригодена за кухня.

„…Много съм препатила, но животът ме научи да съм държелива. Удари ме жестоко, като почина дъщеря ми от оная нелечима болест и ми остави две невръстни дечица. Изучих ги в Търново, той е готвач, а тя е фризьорка. После избяга снахата, после се народиха и правнучета. Да са ми живи и здрави, за тях блъскам”, нарежда баба Недка и освен храна за многолюдната челяд приготвя и за домашната котка, която имала три котенца, а и те били живи душици.

 

Цяло село я търси да гледа хора срещу 2 лв. на час

 

НЕДКА ГЕОРГИЕВА ПРЕДИ ПЕНСИЯ Е РАБОТИЛА В ХИРУРГИЯТА В ТРАНСПОРТНА БОЛНИЦА, БИЛА е санитарка и после на други места чистачка. Докато в Полски Тръмбеш имало мандра, тя правела там кравето масло. След това карала още една смяна в град Бяла, пак в мандрата. Държавата й отрежда 150 лева пенсия и тя започва да търси и други доходи. Нищо че е сгъната надве, гледа хора на легло в Раданово и взема скромните 2 лева на час. Сега се грижи за 17-ия човек в списъка си, който е с отрязан крак вследствие на диабет.

ВЪПРЕКИ ТОВА БАБА НЕДКА и до днес пазарува на вересия и като получи скромните си доходи, връща парите и после започва отначало.

 

Пере със стара ръчна пералня и има само фризер

 

ЧЕВРЪСТАТА СТОПАНКА НЯМА АВТОМАТИЧНА ПЕРАЛНЯ. Пере многолюдната челяд с една стара ръчна машина, която не си знае годините и е подарък от съсед. Готви на стар „Раховец“ и има само малък фризер, но не и хладилник. За микровълнова печка да не говорим.

Въпреки сиромашията баба Недка винаги гласува. Не иска милостиня, но със сигурност няма да се разсърди на помощ от добри хора, има мобилен телефон – 0895 39 48 71. Докато й гостуваме, тя получава блага вест – един от внуците е на работа в Италия в ябълкова градина, а от Раданово на този гурбет са поели още дузина млади хора. „Е, дано поне Йордан извади късмет, да си изкара парички, че те, като са щастливи, и аз съм челик и ми идва силата”, усмихва се баба Недка на изпроводяк.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

loading...

12 коментара за “Баба Недка от Раданово отгледала 22 деца, сега със 150 лв. пенсия се грижи за правнуче

 • 17.05.2016 в 14:53
  Permalink

  След толкова години да я видя ! Невероятно трудолюбива жена и толкова милостива и добра ,а съдбата не е била никога милостива към нея .Помня я как нормалното ходене за нея беше все тичане и сега ми стана жално ,че не е имала време да поспре макар и на старини…..На толкова народ е помагала и работила и как не се намери ни един да облекчи поне малко с помощ дереджето и.

  Отговор
 • 17.05.2016 в 18:05
  Permalink

  А защо не е споменато в статията, че синът и Йордан,който е системен алкохолик, разпродаде голяма част от покъщнината, за да си купи алкохол, включително автоматичната пералня, която и беше дарена от добри и отзивчиви хора?

  Отговор
 • 17.05.2016 в 21:38
  Permalink

  Да е жива и здрава тази мила жена!

  Но хора, как може да пишете така тези статии, кой ги редактира?!…освен ако не е училищно домашно…потресена съм от грамотността и начина на писане на самата статия…

  Отговор
 • 17.05.2016 в 22:23
  Permalink

  Аз се чудя, как е възможно крадливите ни управници поне за секунда да не изпитат срам пред отрудените ръце на тази жена.
  Нима има място за сравнение? Сигурна съм, че ако намери дори 5 лева тя ще опита да намери собственика, няма смисъл да пиша колко безкрайно много пари ограбиха и продължават всички ония, които гордо се занимават с политика. А родните бизнесмени, които плащат жълти стотинки и наричат хората мързеливи и неблагодарни ходят в Гърция за празниците и се трепят по опашките на границата. Децата на всички тези гореспоменати персони учат в елитни гимназии и се радват на раболепно отношение от страна на учителите.
  А тази бабичка милата неуморно се грижи за свои и чужди, приела съдбата си, копае си градинката и обича животните. Почти като в разказ на Елин Пелин.

  Отговор
 • 17.05.2016 в 22:58
  Permalink

  Тези деца нейните, че и внуците… никой ли не работи, то излиза, че с тези пари всички се издържат

  Отговор
 • 18.05.2016 в 10:38
  Permalink

  Някои четящи търсят само как да се заяждат със статии,които харесват и се чудя защо ?! И кои са те ! Много ясно се казва,че някои от децата работят ден за ден,а един бил заминал за Италия ! Вместо да критикувате, ако можете,помогнете на жената.

  Отговор
 • 18.05.2016 в 19:28
  Permalink

  Как може да сд помогне? Дайте някакъв адрес, на който да се изпратят неща – примерно пособия за учениците, дрехи, храна, ел. уреди..

  Отговор
  • 19.05.2016 в 8:45
   Permalink

   В статията има телефон за връзка.Само се чудех дали това което пише по-горе в един коментар,че синът и е алкохолик и е разпродал доста за едната чашка.Трябва да се измисли начин да не се случи пак,защото женчката,пак ще седи без пералня или какво и подарите.

   Отговор
 • 20.05.2016 в 11:56
  Permalink

  Солидарност с по-горе изразеното мнение! Бива ли такава неграмотност и грешки. Учила ли е журналистката български език!?

  Отговор
 • 20.05.2016 в 13:46
  Permalink

  Пише до медиите!!!Нека се даде гласност на тази статия!!!!!

  Отговор
 • 27.05.2016 в 15:43
  Permalink

  Този Григор нормален ли е ? Като е неграмотна статията ,защо гледах същата история по телевизии и преписана точно в други вестници и сайтове ??????

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *