От юни нова организация на движението в центъра на Велико Търново

Местят светофари, автобусни спирки и пешеходни пътеки заради двете турбо кръгови кръстовища

 

ВЕЧЕ Е ЯСНА НОВАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО В ЦЕНТЪРА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КОЯТО СЕ НАЛАГА ЗАРАДИ ИЗГРАЖДАНЕТО НА ДВЕТЕ КРЪГОВИ КРЪСТОВИЩА, информира заместник-кметът проф. Георги Камарашев, който пряко е ангажиран с проекта. Според него предстои и разяснителна кампания за новите моменти, които влизат в сила от юни. Изцяло ще бъде прекроен пътят от централния пазар до студентския стол както за колите, така и за пешеходците. Премахват се и светофарите на бул. „България“, преместват се спирките и пешеходните пътеки. „Всичко това цели да се преминава бързо и без да се образуват тапи по двете нови кръгови, които условно са наречени „турбо“, тъй като смисълът им е да не задържат трафика, а да го пропускат бързо“, обясни проф. Камарашев.

ПЕШЕХОДЦИТЕ ВЕЧЕ ЩЕ ПРЕСИЧАТ ПРЕДИ СТУДЕНТСКИЯ СТОЛ, СРЕЩУ СТАРАТА „ВАЛЕНТИНА“. След премахването на светофара на бул. „България“ целият пешеходен трафик ще поеме повдигнатата пътека над пазара. Остава мястото за преминаване от южната му страна, пред Комбината за услуги. Маха се спирката срещу съда, която покрива основните градски линии. Според проф. Камарашев тя ще се измести на мястото на пиацата за таксита на „България“, там, където в момента спират автобусите за Беляковец. Такситата пък ще получат същия брой места западно по булеварда. Заместник-кметът и комисията по организацията на движението, която той оглавява, планират и в района на „Мармарлийска“ около заведението „Камбаната“ да се направи спирка за рейсовете, които пътуват или идват от селата. Веднага след като приключи ремонтът на „Магистрална“, предстои преасфалтирането на ул. „Васил Левски“ и изграждането на двете кръгови кръстовища. „Параметрите на пътя и наклонът позволяват да се създадат турбо кръстовищата“, категоричен е проф. Камарашев.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

18 thoughts on “От юни нова организация на движението в центъра на Велико Търново

 • 17.05.2016 в 12:37
  Permalink

  Ако повдигнатата пътека след пазара е без светофар значи трябва да е повдигната с още половин метър нагоре. Иначе няма как безопасно да поеме целия „трафик“, пресичащ „България“ пешеходно.

  Отговор
  • 18.05.2016 в 14:01
   Permalink

   ще ходим да пресичаме на студентския стол 🙂

   Отговор
 • 17.05.2016 в 13:43
  Permalink

  Даа. Ще се изместят тапите. Едната ще е по бул. „България“ около пешеходната пътека, която ако е без светофар ще образува непрекъсната тапа заради постоянно преминаващите пешеходци. Втората ще е пред бившето кино „Искра“, където наклонът и малкият радиус за завиване на идващите от пазара и от ул. „Мармарлийска“ ще ги кара да минават бавно и така ще образуват тапа, която ще е благоприятствана и от пешеходната пътека на ул. „Бачо Киро“ на която трябва да спрат. Така, че ефекта ще е в свирката на локомотива, а не в колелета. Просто тапите ще се изместят. Дано Г-н Професорът да се окаже прав и да няма задръствания. Аз с моето инженерно и икономическо образование не вярвам.
  А за тапите има и още едно обстоятелство – много и на близки разстояния пешеходни пътеки в центъра, често на 30-40 метра една от друга, които допълнително затрудняват трафика с честите спирания на МПС, които при този престой отделят допълнителни количества отработени газове от двигателите и така „допринасят“ за по-чистия въздух който дишаме всички. Уважаемата комисия по безопасност трябва да се замисли и за това.

  Отговор
 • 17.05.2016 в 13:50
  Permalink

  Само човек, който е гледал района на карта и не е минавал никога от там, може да измисли около Камбаната спирка за селски автобуси. Това означава всички тези автобуси да бъдат натикани да минават през центъра на града и да въртят „турбото“.
  Селските автобуси трябва да спират на Летен театър. Площад голям, място много, лесно влизане и излизане от града.
  Останалото няма да коментирам. Като гледам каква е организацията на движението в града ми е достатъчно да определя капацитета на специалистите подготвящи проекта.

  Отговор
 • 17.05.2016 в 14:04
  Permalink

  А този, който предлага спирка до „Камбаната“ да е забелязал, че в близост се намира училище, много посещавания парк „Дружба“ и детска ясла.

  Отговор
  • 18.05.2016 в 14:02
   Permalink

   добре че учениците скоро свършват,иначе не знам как ще е,аз водя детето си всеки ден и е ужас,особено след като затвориха Магистрална.

   Отговор
 • 17.05.2016 в 15:11
  Permalink

  Май се очертава много по-голям хаос отколкото досега. А при автора на проекта е видима девалвацията на професурата.Очевидно „калинките“ са превзели важна позиция.Герберовластие,какво да се прави!

  Отговор
 • 17.05.2016 в 15:31
  Permalink

  Под Повдигната пътека нали не визират пешеходен надлез? Решението при Пазара е само едно – подлез с изходи към „България“ и „Н.Габровски“ и централен изход в пазара. Може и с магазини в подлеза…. Това е най-натовареното място в града и си заслужава такава инвестиция.

  Отговор
  • 17.05.2016 в 16:25
   Permalink

   напълно си прав, трябва да се мисли рационално и в перспектива.

   Отговор
 • 17.05.2016 в 16:28
  Permalink

  Браво! Опитът ми от цяла Европа показва ,огромно предимство за кръговите кръстовища.Още 90 ТЕ години Унгария и Чехия трескаво изграждаха такива по подобие на Австрия.ж Друг е въпросът ,че голяма част от населението не е дорасло за нещо подобно.

  Отговор
 • 17.05.2016 в 18:03
  Permalink

  Да, трябва да се помисли за пешеходен тунел, трябва да се помисли за един паркинг за автомобили на няколко нива/подземен и надземен/. Искат /предлагат/ да се направят спирки до Камбаната за да минава почти целият трафик през бъдещите „турбо“ „кръстошки“ с цел да видят хората каква глупост са направили и колко пари са откраднали

  Отговор
 • 17.05.2016 в 19:40
  Permalink

  Никъде не е маркирана спирка за автобусите, идващи от ул. “ Н. Габровски“!

  Отговор
 • 18.05.2016 в 4:21
  Permalink

  Някакси ми е трудно да си представя кръгово на баира пред „Искра“, но хайде да ги видим какво ще измайсторят. 😀

  Отговор
  • 23.05.2017 в 12:48
   Permalink

   Ще се пребиват на него мотористите, както се пребиват на „софийските кръгови“ заради обратния вираж и острия завой срещу Практикер.

   Отговор
 • 18.05.2016 в 9:15
  Permalink

  За пореден път се дава предимство на автомобилите пред пешеходците. Това е назадничаво мислене. В цивилизования свят тенденцията е точно обратната.
  И не хората трябва да вкарваме под земята чрез подлези, а колите.

  Отговор
 • 18.05.2016 в 11:51
  Permalink

  Да, баира от ул.“Бачо Киро“ и непреодолим през зимата и сега, когато пътя е с предимство, а си представям като трябва да се спира преди кръговото, когато е зима. Живеех някога точно там и съм виждал големи джумбиши. И сега ще е така.

  Отговор
 • 19.05.2016 в 17:12
  Permalink

  НЯМА ЛИ КОЙ ДА СПРЕ ТЕЗИ НЕГРАМОТНИЦИ !!!
  На този професор да му се обясни, с думи прости, колко лъщи некомпетентност и алчност от целия общински съвет! Сложени там, за да решават проблемите на гражданите, те създават такива – „турбо кръгово“ (морално остаряло и технически необосновано), сини зони (безпардонно отнемане възможността за нормална функциониране на сградите и зоните), мними ремонти на мостове и тунели … и т.н.
  Господа общински съветници, СПРЕТЕ СЕ!

  Отговор
 • 31.05.2017 в 13:16
  Permalink

  Догодина пак да я качиш тая статия, винаги е актуална, докато стане, ако доживеем де …

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *