Прекомерната консумация на алкохол усложнява отказването на цигарите

Организмът на алкохолно зависимите хора преработва никотина по-бързо, което усложнява отказването на цигарите, съобщи Ройтерс.

Проучване сред алкохолно зависими пушачи в център за лечение в Полша сочи, че когато никотиновият метаболизъм е по-висок, на хората им е по-трудно да прекратят тютюнопушенето.

„Не анализирахме какво се случва, докато хората пият алкохол, но след като спряха, повишените стойности на никотиновия метаболизъм лека-полека се уталожиха“, казва водещият автор на проучването Ноа Р. Гюбнер от Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Ако двама души опитват да спрат цигарите и използват никотинова лепенка, този с ускорения никотинов метаболизъм ще изчисти химикала по-бързо от тялото си и ще почувства нужда да пуши по-скоро, допълва той.

В изследването са участвали 22 бели мъже пушачи с алкохолна зависимост. Учените взели проби от урината им, за да измерят никотиновите им нива и метаболизъм четири и седем седмици след детоксикирането от алкохола.

Резултатите показали, че прекомерната консумация на алкохол вероятно подсилва ензима, отговарящ за преработването на никотина. По-бързото изчистване на никотина от тялото може да обясни малкия процент от алкохолно зависими хора, спрели цигарите.

Отърваването от тежките алкохолни и тютюневи навици са сложни начинания, коментира Гюбнер. А прекомерната консумация на алкохол може да повлияе и на взимането на решения, включително на това дали да пушим по-малко или въобще да не пушим.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *