Горна Оряховица ще има нов пазар за 2,5 млн. лв.

Проектът се бави от 30 години, сега го реализира общинската фирма

 ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА ЗАДВИЖВА ПРОЕКТА СИ ЗА НОВ, МОДЕРЕН ПАЗАР ЗА ПРОИЗВОДИТЕЛИ. ЗА СЪЗДАВАНЕТО МУ Е ИМАЛО ПЛАНОВЕ ОЩЕ ПРЕДИ 30 ГОДИНИ, НО ЕДВА СЕГА МЕСТНАТА ФИРМА „ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ“ ГО РЕАЛИЗИРА. Вече бе организирано обществено обсъждане на инвестиционното намерение и наскоро е започнало пълното съгласуване на проекта с регионалната екоинспекция преди издаването на строителните разрешителни. Около 2,5 млн. лв. ще струва изграждането на общинския пазар. Той ще се намира до сегашния покрит пазар и битака на ул. „Македония“. Инвеститор е общинската фирма, ръководена от Димитър Димитров, която ще ползва нисколихвен заем. Дружеството е печелившо и има положителен финансов резултат от 50 хил. лв. за последната година, което е достатъчно, за да обслужва кредита си. Освен това приходите му ще нараснат с увеличението на търговските площи и удобствата за потребителите. Строителството може да започне още това лято и да завърши до есента.

ПРОЕКТЪТ ЗА НОВИЯ ГОРНООРЯХОВСКИ ПАЗАР Е НА АРХ. ВЛАДИМИР ДИМИТРОВ.

Тържището е предвидено за площ от един декар. Ще бъде изградено с олекотени конструкции и в него ще има над 100 места за търговия с плодове, зеленчуци и храни. Приоритетно местата ще се дават на доказани производители от региона. Към пазара ще има и 10 малки магазинчета с площ до 30 квадратни метра за продажба на промишлени стоки, сортови семена, химически препарати за растителна защита и т.н. Предвидени са още и щандове за риба и цветя. Всички обекти ще са отоплени и климатизирани за удобство на посетителите.

Обособява се и паркинг за 50 автомобила. Преди да бъде изготвен проектът, е заимстван опитът с подобни тържища и на други градове, като Русе, Габрово, Стара Загора и т.н.

Сегашният градски пазар е в лошо състояние, защото е неудобен, а инфраструктурата е амортизирана. Липсват и места за паркиране. За създаването на новия пазар от местната администрация плануват да получат нисколихвен заем от специализираните фондове за кредитиране на общини, който ще се изплаща от наеми от общинската фирма „Общински пазари“.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

loading...

Един коментар за “Горна Оряховица ще има нов пазар за 2,5 млн. лв.

  • 19.05.2016 в 23:56
    Permalink

    И с 50 паркоместа за коли какво ще направят? На два щанда по един клиент? Бати смешниците! И сега зеленчуковият пазар е полупразен…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *