18 бездетни двойки ще бъдат подпомогнати от горнооряховския „Инвитро” фонд

18 двойки с репродуктивни проблеми от община Горна Оряховица ще бъдат подпомогнати финансово с по 1000 лв. от местната управа. Помощта се отпуска по Правилника за асистирана репродукция на общината. Всички кандидати, подали заявление за финансово подпомагане, тази година са одобрени.

Документите на кандидатите са разгледани от седемчленна комисия с представители на Общинския съвет и администрацията. Средствата ще бъдат изплатени по банков път, след представяне на фактури за извършени манипулации, прегледи, лекарства изследвания и др. Няма ограничение за изразходване на средствата във времето.

Предложената и одобрена с „Бюджет 2016” сума от 10 000 лв. за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми ще бъде увеличена на 18 000 лв. на следващо заседание на местния парламент.

От две години Община Горна Оряховица стартира инициативата за подпомагане финансово на семейни двойки с репродуктивни проблеми. През 2014 г. бяха одобрени седем двойки, а през миналата – две. През 2015 година на бял свят се появиха две момченца в семейства, подпомогнати от „Инвитро” фонда.

Г. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *