8 четения

71-годишна победи общината в Елена за имотен гаф, чиновниците си траят

ПРАВДАТА НА МАЛКИЯ ЧОВЕК


Кметът Дилян Млъзев: „Ще реша случая“

 

ОТ НЯКОЛКО МЕСЕЦА 71-ГОДИШНАТА СТЕФКА ПЕТРОВА ОТ ЕЛЕНА ЧАКА ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ДА ИЗПЪЛНИ влязло в сила съдебно решение, свързано с имотен гаф и мълчалив отказ на кмета. „Проблемът е, че техническата служба в общината не иска да направи нов подробен устройствен план на мой и съседен имот, защото сме ощетени от години. Водихме дълги дела и най-после в края на миналата година спечелихме. На решението пише, че не подлежи на обжалване, но явно никой не иска да го изпълни“, каза Стефка Петрова, която потърси в. „Борба“, за да разкаже за своята одисея и ходене по мъките.

 

ДА СИ КУПИШ ИМОТ В ЦЕНТЪРА, НО ДА ТИ ЛИПСВАТ 200 КВ. М ДВОР

 

БАБА СТЕФКА, КОЯТО ЖИВЕЕ В ДРУГ ДОМ, ПРЕДИ ГОДИНИ получава в центъра на Елена имот от къща 48 кв. м и 350 кв. м двор. Това е по договор за доизглеждане на възрастна жена, която е починала. За да уголеми имота, който иска да остави на внука си, през 2012 г. купува от общината още 63 кв. м. В същото дворно място в центъра на Елена обаче има още една къща освен дарената на нея. При разделяне на имота в два ПУП-а за баба Стефка изненадващо остава по-малката част. Така сега тя има 200 квадрата по-малко от това, което е получила и купила през последните няколко години. Започва да пише писма до общината с молби да се изработи проект за изменение на подробния устройствен план (ПУП) и да се удари правилната разделителна линия. Кметът обаче не й отговаря по същество. Преди две години от общината й обясняват, че още през 1998 г. другият собственик е декларирал различна площ от тази, която има по документи, но въпреки това още тогава е одобрен неверен урегулиран поземлен имот. След това Стефка Петрова започва да води дела срещу мълчаливия отказ на кмета и с искане за изработка на ново разделяне на имотите.

„Съдихме се с другите собственици, имаше фалшиви документи. Дори се оказа, че това, което сме купили от общината преди четири години, не е трябвало да го плащаме, защото е било в старите нотариални актове, които имам. Сега уж победих, но пак никой не иска да оправи имотния гаф и си мълчат. На кого трябва да се оплача“, пита баба Стефка в търсене на своята правда на малкия човек.

Според съдебното решение на Великотърновския административен съд общината трябва да й плати и 600 лв. разноски за спечеленото дело. Пак според магистратите пък мълчаливият отказ на кмета представлява бездействие на администрацията.

„Запознат съм със случая, който е стар, и с въпросното влязло в сила съдебно решение. Възложил съм на главния архитект да го изпълни, но не знам защо се бави. Вярно е, че не е приятно да не се изпълняват такива съдебни актове, и се надявам до броени дни да реша казуса на това семейство”, каза вчера кметът на Елена Дилян Млъзев.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!