НИМ представя изложбата „Гена Димитрова – глас, който само боговете заслужават“

Изложбата „Гена Димитрова – глас, който само боговете заслужават“ беше открита в Националния исторически музей (НИМ), съобщиха от музея.

Изложбата е посветена на 75-годишнината от рождението на световноизвестната оперна певица и Деня на музеите – 18 май. Експонатите в нея са дарени от племенницата й Милена Стойкова и от близката приятелка на певицата доц. д-р Свобода Гюрова от Регионалния исторически музей в Плевен.

Дарението включва двадесет предмета, някои от които имат изключителна експозиционна стойност. Сред тях са четири сценични костюма, принадлежали на оперната прима: официален тоалет от две части, официална рокля и два сценични костюма, изработени от атлаз, коприна и воал, украсени богато със златна бродерия, пайети, мъниста, перли и изкуствени камъни.

Триумфирайки повече от 35 години на световните оперни сцени, Гена Димитрова печели много престижни награди. Две от тях са включени в изложбата – Интернационален приз за висок принос към изкуството – „Златният стрелец“, с грамота от град Фоджа, Театро деле Фонти (1981 г.), и наградата „Джовани Дзенатело“ – за най-добро изпълнение на партията на Джоконда от едноименната опера на Амилкаре Понкиели на сцената на „Арена ди Верона“ през 1981 г., заедно с Лучано Павароти. Тази награда представлява бронзова скулптура със сребърно покритие, ексклузивен модел, единствен екземпляр. Статуетката е изработена от скулптора Алберто Дзукети от Верона.

Оперната прима е запазила в архива си афиши от постановки на оперите „Аида“ и „Тоска“ в „Ла Скала“, Милано (1989 г.); „Турандот“ – гастрол на „Арена ди Верона“ в Токио (1991 г.); „Турандот“ – „Ла Скала“ (1983 г.); „Набуко“ – „Ла Скала“ (1986 г.) и каталози на оперите „Аида“ в „Ла Скала“ и „Турандот“ в „Арена ди Верона“ (1983 г.), с подробна информация за композиторите и авторите на либретата, с нотни партитури на главните партии, със скици на декорите и костюмите на артистите.

Кариерата на прочутото сопрано започва през 1967 г. с операта „Набуко“ от Джузепе Верди в Софийската народна опера. Гена Димитрова е пяла на всички големи световни сцени – „Ла Скала“, Милано; „Арена ди Верона“, Верона; операта в Парма; Виенската държавна опера; Фестивала в Залцбург; Метрополитън опера, Ню Йорк… Работила е с най-големите диригенти и певци от миналото столетие. Музикалните специалисти твърдят, че ролите й на Абигайл от „Набуко“, на лейди Макбет от едноименната опера на Верди, на Норма от операта на Белини и принцеса Турандот от операта на Пучини са еталон за певческо майсторство.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *