Синтетично вино, направено от вода, успешно имитира елитни брандове

Синтетично вино, съдържащо вода и никакво грозде, успешно имитира на вкус шампанското и е по-евтино от него, пише в. “Дейли мейл”.

Новата напитка е направена от вода, спирт и овкусители. Изданието иронично подчертава, че създателите на новата технология вървят по пътя на Христос, защото само за 15 минути могат да превърнат водата във вино. Мардън Чуа и Алек Лий от Сан Франциско са уверени, че могат вярно да възпроизведат повечето елитни брандове с техния метод. Те основаха своята синтетична винарна “Ава” и са готови да обърнат винопроизводството с глава надолу.

От хилядолетия вината са се получавали чрез ферментация на гроздето, превръщайки захарта в алкохол.То му придава градуса и специфичния вкус. Чуа и Лий смесват спирт с хексаноат, което придава на течността плодов вкус, напомнящ този на ананаса. Те добавят към напитката вода, киселини, захари и овкусители. При първите си опити със синтетично вино двойката претърпяла пълен провал. Но сега без проблем имитират италианския елитен бранд “Москато д’Асти”. Винарна “Ава” пусна на пазара и синтетично шампанско, като направи 500 бутилки, имитиращи световноизвестната марка “Дом Периньон”. Изкуствената марка струва 50 долара бройката, вместо оригиналните 200. Едно шише от продукцията на Чуа и Лий съдържа 1000 различни съставки. Но тяхната продукция е чиста и в нея не се срещат замърсители като при обикновените вина от рода на арсена и на вторичните алкохоли. Вкусовите елементи за своето производство Чуа и Лийс заимстват от елитните марки чрез хай тек оборудване – газова хромография и мас-спектрометри.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *