Коментарите на гражданите за новата организация на движението: „Ефектът ще е в свирката на локомотива, а не в колелата”

Публикацията в „Борба” за новата организация на движението във В. Търново предизвика огромен интерес. Генералното прекрояване на досегашното статукво ще доведе до огромни промени в начина на преминаване на пешеходци и автомобили в района, което разбуни духовете в старата столица. И тъй като общината обяви, че предстои разяснителна кампания, с препечатването на статията и коментарите на гражданите „Борба” дава възможност на специалистите да чуят какво мислят хората за предвидените промени.

 • „Ако повдигнатата пътека след пазара е без светофар, значи трябва да е повдигната с още половин метър нагоре. Иначе няма как безопасно да поеме целият трафик, пресичащ „България“ пешеходно.”
 • „Ще ходим да пресичаме на Студентския стол.”
 • „Даа. Ще се изместят тапите. Едната ще е по бул. „България“ около пешеходната пътека, която, ако е без светофар, ще образува непрекъсната тапа заради постоянно преминаващите пешеходци. Втората ще е пред бившето кино „Искра“, където наклонът и малкият радиус за завиване на идващите от пазара и от ул. „Мармарлийска“ ще ги кара да минават бавно и така ще образуват тапа, която ще е благоприятствана и от пешеходната пътека на ул. „Бачо Киро“ на която трябва да спрат. Така че ефектът ще е в свирката на локомотива, а не в колелата. Просто тапите ще се изместят. Дано г-н професорът да се окаже прав и да няма задръствания. Аз, с моето инженерно и икономическо образование, не вярвам. А за тапите има и още едно обстоятелство – много и на близки разстояния пешеходни пътеки в центъра, често на 30 – 40 метра една от друга, които допълнително затрудняват трафика с честите спирания на МПС, които при този престой отделят допълнителни количества отработени газове от двигателите и така допринасят за „по-чистия” въздух, който дишаме всички. Уважаемата комисия по безопасност трябва да се замисли и за това.”
 • „Само човек, който е гледал района на карта и не е минавал никога оттам, може да измисли около „Камбаната” спирка за селски автобуси. Това означава всички тези автобуси да бъдат натикани да минават през центъра на града и да въртят „турбото“. Селските автобуси трябва да спират на Летен театър. Площад голям, място много, лесно влизане и излизане от града. Останалото няма да коментирам. Като гледам каква е организацията на движението в града, ми е достатъчно да определя капацитета на специалистите, подготвящи проекта.”
 • „А този, който предлага спирка до „Камбаната“, да е забелязал, че в близост се намира училище, много посещаваният парк „Дружба“ и детска ясла.”
 • „Добре че учениците скоро свършват, иначе не знам как ще е, аз водя детето си всеки ден и е ужас, особено след като затвориха „Магистрална”.
 • „Май се очертава много по-голям хаос, отколкото досега. А при автора на проекта е видима девалвацията на професурата. Очевидно „калинките“ са превзели важна позиция. Герберовластие, какво да се прави!”
 • „Под „повдигната пътека” нали не визират пешеходен надлез? Решението при пазара е само едно – подлез с изходи към „България“ и „Н. Габровски“ и централен изход в пазара. Може и с магазини в подлеза… Това е най-натовареното място в града и си заслужава такава инвестиция.”
 • „Напълно си прав, трябва да се мисли рационално и в перспектива.”
 • „Браво! Опитът ми от цяла Европа показва огромно предимство за кръговите кръстовища. Още 90-те години Унгария и Чехия трескаво изграждаха такива по подобие на Австрия. Друг е въпросът, че голяма част от населението не е дорасло за нещо подобно.”
 • „Да, трябва да се помисли за пешеходен тунел, трябва да се помисли за един паркинг за автомобили на няколко нива (подземен и надземен). Искат (предлагат) да се направят спирки до „Камбаната”, за да минава почти целият трафик през бъдещите „турбо“ „кръстошки“ с цел да видят хората каква глупост са направили и колко пари са откраднали.”
 • „Никъде не е маркирана спирка за автобусите, идващи от ул. “ Н. Габровски“!”
 • „Някак си ми е трудно да си представя кръгово на баира пред „Искра“, но хайде да ги видим какво ще измайсторят.”
 • „За пореден път се дава предимство на автомобилите пред пешеходците. Това е назадничаво мислене. В цивилизования свят тенденцията е точно обратната. И не хората трябва да вкарваме под земята чрез подлези, а колите.”
 • „Да, баирът от ул. „Бачо Киро“ е непреодолим през зимата и сега, когато пътят е с предимство, а си представям, като трябва да се спира преди кръговото, когато е зима. Живеех някога точно там и съм виждал големи джумбиши. И сега ще е така.”

 

One thought on “Коментарите на гражданите за новата организация на движението: „Ефектът ще е в свирката на локомотива, а не в колелата”

 • 22.05.2016 в 8:47
  Permalink

  Ако поне централните улици се чистят през зимата „до черно“, а не да са с една педя киша и пясък, то тогава не виждам проблем с кръговите и наклона.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.