5 четения

Възрожденска Елена празнува в Деня на светите равноапостоли

Преди тържествен звън на църковните камбани да възвести началото на празника, в най-големия храм „Успение на Пресвета Богородица“ десетки миряни по време на светата литургия се помолиха небесните покровители да закрилят и занапред града, да даряват благоденствие и преуспяване на всички еленчани.

За първи път на празника, който има над 25-годишна история, свещеници осветиха знамената на Република България, Европейския съюз и Община Елена, след което флаговете бяха тържествено издигнати.

„Завидно е да си роден в Елена, да носиш в сърцето си силуета на Балкана, да вървиш наяве и насън по калдъръмените улички, които те водят към достолепното минало, но само това не е достатъчно. И ние, скъпи съграждани, ежедневно доказваме, че сме научили уроците по родолюбие от предците си и уверено градим настояще, с което един ден ще се гордеят нашите наследници“ – приветства кметът инж. Дилян Млъзев своите съграждани и гостите, уважили празника 21 май. Сред тях бяха народните представители Евгени Стоев, Милен Михов и Клавдия Ганчева, областният управител проф. Пенчо Пенчев, почетни граждани, общински съветници.

В поздравителното си слово зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев каза, че не само еленчани, но и останалите българи трябва да се гордеят, че има такъв град, който е не само местно огнище на родолюбие и възрожденски дух, но и един от значимите български градове. Поздравителен адрес за празника изпрати и президентът на републиката Росен Плевнелиев.

По време на тържествената церемония кметът Млъзев връчи плакетите на новите почетни граждани и едностранните плакети на личности със заслужен принос за развитието и популяризирането на Елена и Еленския край. Решенията на Общинския съвет за удостояването им прочете неговият председател Стоян Златев.

Трима са новите почетни граждани на Елена. Хараламби Попов се удостоява с високото звание за развитието и утвърждаването на Детската музикална школа в града и сериозните постижения на смесения градски хор и градския духов оркестър, на които е ръководител преди 30 години. Йордан Василев е зам.-кмет на общината през периода 1995 – 1999 г., няколко мандата общински съветник и председател на Българския антифашистки съюз в града. Синът на Драган Драганов – Красен Драганов, получи наградата за своя баща за неговата ценна и полезна краеведска дейност.

С едностранен плакет се удостояват инж. Йордан Минчев за строителството на много обекти в града и района, джудистът Николай Кисьов за високите му спортни постижения и младата авторка Красимира Зуркова на нашумелия в Щатите и у нас роман „Самодива“.

След чудесните изпълнения на децата от Начално училище „Иларион Макариополски“, балони в цветовете на националния трибагреник полетяха в небето. И още един нагледен урок по родолюбие и почит към предците показаха еленчани. Във времена преди да издигнат трите храма, дедите им са направили пет черковища. В местността „Самуилец“ бе поставена и осветена паметна плоча, където е имало черковище, носещо името „Възнесение Христово“. Благородната инициатива за възстановяване на старите забравени черковища в Елена е на Васил Славов, подета от група родолюбци – проф. Панайот Панайотов, Никола Костов, Никола Бакърджиев и Йордан Димитров.

По време на празника в Туристическия информационен център беше открита изложба под надслов „Фантазии“ от артпленер в Йовчевата къща, организиран от фондация „Артидеи – духовна светлина”, представяща творби на известни български автори. В следобедните часове малчуганите се радваха на празнична торта и забавления, а по-късно в градското читалище за първи път у нас Краси Зуркова представи книгата си „Самодива“ с представител на издателство „Егмонт“.

На централния площад Дани Милев и фолклорен ансамбъл „Сливен“ веселиха хората. Празникът завърши с пищна заря, а след нея започна Европейската нощ на музеите.

Мария СИМЕОНОВА

Сн. Петър ДИМОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!