67 четения

Започна санирането на 40-годишните панелки в „Чолаковци“

Първите две сгради вече се реконструират, а още 16 чакат да ги направят. Инвестицията е за над 10 млн.

 

СИВИТЕ И НЕУГЛЕДНИ ПАНЕЛКИ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ КВАРТАЛ „ЧОЛАКОВЦИ“ ПРИДОБИВАТ НОВ ОБЛИК. ВЕЧЕ ЗАПОЧНА САНИРАНЕТО НА ДВА БЛОКА В ЖИЛИЩНИЯ РАЙОН, КАТО ПРОЕКТЪТ ЩЕ ОБХВАНЕ ОЩЕ 16. Така почти всички кооперации в „Чолаковци“, които са правени преди повече от 40 години, ще имат нова  визия, а обитателите им ще живеят по-комфортно. Около 1,5 млн. струва обновлението на първите два блока, което вече е в ход. Доскоро никой от живущите в квартала не се надяваше, че сградите, правени по соцтертип, могат да изглеждат добре, но вече оптимизмът надделява.

Пълен ремонт върви в момента на един от първите блокове тук, който се намира на ул. „Бяла Бона“ 1. Ремонтът му ще приключи до началото на лятото. По него работи строителната фирма „Стима“. Обновлението няма да струва нищо на обитателите, които са едни от първите, направили сдружение на етажната собственост и кандидатствали за финансиране пред Община Велико Търново. Новата визия на блока им струва 691 120 лв. с ДДС. Практически строителните дейности не пречат на никого, тъй като изпълнителят е създал отлични условия и обезопасил целия обект с ограда. За разлика от други места, на които кипи саниране, в „Чолаковци“ са докарани и специални контейнери, в които се събират отпадъците. Инвестицията отива за поставянето на нова външна изолация, подмяна на дограмата, освежаване на общите части, стълбищата и ремонт на покрива.

САМО НА НЯКОЛКОСТОТИН МЕТРА ОТ УЛ. „БЯЛА БОНА“ ТЕЧЕ ОБНОВЛЕНИЕ НА ГОЛЯМ БЛОК С ТРИ ВХОДА НА УЛ. „РАЙЧО НИКОЛОВ“ 3. Той е почти завършен. Доскоро олющената му, сивееща фасада вече грее в свежо оранжево. Блокът рязко контрастира с грозните панелки наоколо, които също ще бъдат ремонтирани, но на по-късен етап. Според изпълнителите с новата изолация и дограма сметките на отделните жилища за отопление и охлаждане ще намалеят с около 30 на сто. Сградата, която също е пред завършване, се прави от фирмата „ПСГ“АД – София. След като бъдат предадени първите два блока, се организират и обществени поръчки за избори на изпълнители и за останалите. 18-те сгради ще се санират с инвестиция от над 10 млн. лв.

Покрай освежаването на сградния фонд на занемарения откъм инвестиции великотърновски квартал жителите му се надяват да им бъде завършен и паркът. Както „ Борба“ вече съобщи, в „Чолаковци“ има съвременен парк за над милион лева, в който обаче няма подходи и алеи, а достъпът до него е свързан с газенето на кал и локви.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!