52 четения

С пищно шествие Велико Търново отпразнува Деня на българската просвета

Близначките Мария Десислава и Дарена Светослава от СОУ „Емилиян Станев“ получиха наградата „24 май“

 

ПОВЕЧЕ ОТ 500 УЧЕНИЦИ ОТ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩАТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО УЧАСТВАХА В ПИЩНОТО ШЕСТВИЕ, с което старата столица почете вчера делото на светите братя Кирил и Методий. Близо километър беше дълга колоната от деца и техните учители, които тръгнаха от площад „Велчова завера“, за да стигнат до площада пред общината, където празникът продължи с концерт.

Кметът Даниел Панов връчва наградите на близначките Дарена Светослава и Мария Десислава.
Кметът Даниел Панов връчва наградите на близначките Дарена Светослава и Мария Десислава.

Децата от неделното училище на отец Славчо към църквата „Св. Николай” по традиция водиха парада и носиха иконите на светите равноапостоли братята Кирил и Методий. След тях крачиха малчуганите от детските градини в града, възпитаниците на единствената гимназия, която носи името на Кирил и Методий, и музикантите от прочутия духов оркестър на СОУ „Емилиян Станев“. Със свой представителен блок в шествието се включиха всички училища в старата столица.

Празникът започна с наздравицата, с която Даниел Панов всяка година приветства дейци на образованието и културата. След това кметът посрещна шествието и поздрави всички учители и ученици. Инж. Даниел Панов припомни, че ние, българите, сме единственият народ, който отбелязва делото на светите братя Кирил и Методий със специален ден. И че макар това да се прави вече и в други държави, единствено в България 24 май е най-българският празник.

„Делото на светите братя Кирил и Методий, на незнайни монаси, книжовници, учители и будители е делото по съхраняване на българската идентичност. 24 май провокира чувства на преклонение и признателност пред поколения български учители, творци и просветители – хората, чиито дела имат огромна роля за възвисяването ни като народ“, каза още кметът.

Shestvie 24 mai -3БЛИЗНАЧКИТЕ ДАРЕНА СВЕТОСЛАВА И МАРИЯ ДЕСИСЛАВА ДИМИТРОВИ ОТ СОУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ” ПОЛУЧИХА ТЪРЖЕСТВЕНО НАГРАДАТА СИ „24 МАЙ” И СЕ ПРЕВЪРНАХА В КУЛМИНАЦИЯТА НА ТЪРЖЕСТВОТО. Двете момичета грабнаха отличието на Община Велико Търново в размер на 1000 евро и станаха първите ученици в цялата история на наградата, които завършват училище, различно от Езикова гимназия и Природо-математическата гимназия в града. Близначките се бориха като една кандидатура, подадена от директора на гимназията Кина Котларска, която беше подготвила папка с повече от 100 страници информация за успехите на своите ученици.

И двете завършват 12 клас като пълни отличнички и без никакви административни наказания. Възпитанички са на паралелката с усилено изучаване на музика – акордеон и пиано. Мария Десислава и Дарена Светослава са участвали в редица национални и международни конкурси и фестивали, в концерти и спектакли като солисти, в дует, в камерни формации и като солисти на оркестри в България, Германия, Сърбия, Македония, Черна гора, Гърция и Италия. Били са доброволци в благотворителни форуми и проекти у нас и в чужбина – Шотландия, Румъния, Словения. „24 май е много важен празник за нас, защото езикът и историята ни дават самочувствие, а заедно всичко това ни прави личности. Без език и без история нямаш идея кой си“, каза Мария Десислава. От името на двете Дарена Светослава благодари на всички, които са им помогнали да стигнат до наградата.

За наградата „24 май” тази година се бориха още двама пълни отличници от Велико Търново – Мариета Григорова от Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” и Мария Милева от Природо-математическата гимназия „Васил Друмев”. Двете момичета вчера получиха грамоти за отличния си успех и ленти „Отличник“.

Празничната програма продължи с богослов, отслужен от свещеноиконом Славчо, с изпълнение на малките танцьори от Unbeso и с много други талантливи търновчета.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!