Топспециалисти по фетална морфология прегледаха бременни във Велико Търново

НАЙ-ИЗВЕСТНАТА СПЕЦИАЛИСТКА ПО ФЕТАЛНА МОРФОЛОГИЯ У НАС Д-Р ПЕТЯ ЧАВЕЕВА, АВТОР НА ПЪРВИТЕ ОПЕРАЦИИ НА НЕРОДЕНИ БЕБЕТА В БЪЛГАРИЯ, ЗА ВТОРИ ПЪТ КОНСУЛТИРА БРЕМЕННИ ЖЕНИ в Диагностично-консултативния център във Велико Търново. Заедно с нея в събота преглежда и нейният колега от столичния медицински комплекс „Щерев” д-р Ибрям Ибрям. Той периодично ще посещава бившата поликлиника, за да проследява бременността на бъдещите майки, ползващи услугите на новооткрития кабинет по фетална морфология. Този дял в акушерството и гинекологията все още е нов за медицината и специалистите в тази сфера на територията на Балканския полуостров се броят на пръстите на едната ръка. „Все още се градят правилата за прилагането на феталната морфология и ние – новаторите за България, градим основите, за да може да оставим ясен почерк как трябва да бъде проведен първият скрининг тест за хромозомни заболявания в първия триместър на бременността”, коментира д-р Чавеева. Изследването представлява оценка на риска за плода от разболяване от синдром на Даун и други аномалии.

ВСИЧКИ БРЕМЕННИ, КОИТО ПРЕГЛЕДАЛИ, В ТОВА ЧИСЛО И ДВЕ ЖЕНИ С БЛИЗНАЦИ, БИЛИ С НОРМАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ и без отклонения в развитието на бебетата. „Всяка жена трябва да има индивидуален план как да бъде проследявана бременността й. Той се изготвя според възрастта й, броя раждания, аборти, заболявания и т.н. Тук апаратурата е задоволителна, така че ще спестим на бъдещите майки транспортни разходи до столицата”, заяви д-р Ибрям.

Г. ГЕОРГИЕВА

loading...

Един коментар за “Топспециалисти по фетална морфология прегледаха бременни във Велико Търново

  • 26.05.2016 в 11:02
    Permalink

    Страхотно. Само не можах да разбера, защо никъде не беше оповестено, че ще идват специалисти от София? Има толкова много начини да съобщиш дадена информация в днешно време, а тази остана забравена между много абитуриентски балове, катастрофи и трагедии. Има бъдещи майки с проблемна бременност, който със сигурност биха потърсили съвет от тези специалисти.
    Вие като реномиран вестник във Велико Търново можете да оповестявате повечето интересни и хуманни мероприятия, а не само да ги отразявате. С добри чувства към целият Ви екип, приятен ден и успешна седмица!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *