5 четения

500 абсолвенти по история и филология във ВТУ получиха дипломите си

БЛИЗО 500 АБСОЛВЕНТИ ОТ ИСТОРИЧЕСКИЯ И ФИЛОЛОГИЧЕСКИЯ ФАКУЛТЕТ НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” ПОЛУЧИХА ДИПЛОМИТЕ СИ ЗА завършено висше образование в навечерието на 24 май. Първи на сцената в аулата на вуза се качиха бакалаврите и магистрите, които завършват Историческия факултет.

220 са младите момичета и момчета, които са избрали да се дипломират в осемте действащи специалности на факултета – „Археология”, „История”, „Етнология”, „География”, „История и география”, „История и философия”, „История и чужд език” и „Културен туризъм”. 28 са отличниците, които завършват бакалавърската степен. Отличник на випуска е Петя Добрева, която се дипломира в специалност „Културен туризъм“ с успех 6,00. Тя получи златен медал и дипломата си лично от декана на историците проф. Иван Тютюнджиев.

170 СА ФИЛОЛОЗИТЕ, ЗА КОИТО РЪКОВОДСТВОТО НА ФИЛОЛОГИЧЕСКИЯ ФАКУЛТЕТ ОРГАНИЗИРА ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ИЗПРАЩАНЕТО. Председателят на Общото събрание на ВТУ проф. д-р Радослав Радев и проф. д-р Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет, наградиха най-добрите си студенти.

Най-много дипломирали се студенти в бакалавърска степен – 70, има в специалността „Приложна лингвистика“ с първи езици английски, немски, испански и руски и с още един, втори език, овладян на високо ниво. Отличниците са 17, а студентката Ивона Каращранова се дипломира като бакалавър по испански и арабски език с успех 6.00.

Дипломи за завършена бакалавърска степен получиха и 41 студенти от четирите чуждоезикови филологии – английска, немска, френска и руска. Отличниците са девет. В специалностите «Връзки с обществеността” и „Журналистика” са се дипломирали 36 студенти, 19 от които с отличен успех завършват „Журналистика» и «Връзки с обществеността». Първенец на тези специалности е Вероника Гърдева, чиято диплома е 6.00, тя завършва «Връзки с обществеността». В двойните специалности с професионална квалификация учител по български език и история или география или руски език дипломи получиха 20 студенти.

Магистърската програма по транслатология, която дава съвременна преводаческа квалификация с един или два чужди езика – западни, славянски или балкански, са завършили 15 студенти, като близо 80% са с отличен успех. Двама завършат като висококвалифицирани магистри по конферентен превод с английски език в магистратурата, която университетът реализира съвместно с генералните дирекции по писмен и по устен превод към Европейската комисия. Магистърски програми по английски език и превод или за придобиване на учителска правоспособност с английски език, по литература и култура, по германистично литературознание завършват 20 студенти, шестима от тях са отличници.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *