5 четения

5464 граждани от областта заживели на село

Едни търсят спокойствие, други си помагат на доходите, но тенденцията е трайна

 

Хора, чиято численост би формирала един малък град в областта, са заживели на село през последната година. Преместването на 5464 човека от градовете във Великотърновска област към селата е отчетено от Териториалното статистическо бюро във Велико Търново.

Основно великотърновци се местят да живеят в близките до старата столица села. Тенденцията се налага от няколко години насам, но е най-силна през предходните 12 месеца. Във всяко от околните на болярския град седем села са построени по 15 – 20 нови къщи. Подобно явление се наблюдава в превръщащите се в изнесени квартали села Малки чифлик, Беляковец, Шемшево, Леденик, Присово, Пчелище и Шереметя. Главно се купуват терени извън регулация, където се строят малки вили, както и сглобяеми къщи. Те имат статут на временни постройки, чието строителство е разрешено в зоните извън жилищната регулация. На места вилните зони дори са по-големи от самото село. „В Малки чифлик има 130 къщи, а вилната зона, оформена през последните десет години, вече включва 170 постройки”, обясни кметът Иван Чолаков. Над 30 семейства са се настанили в селото през последната година. Подобна е картинката и в друго близко до Велико Търново село – Беляковец, там също има 20 нови семейства. Селото вече е с над 1000 души население, макар по официални данни да е двойно по-малко.

Чистият въздух, спокойствието, добрата инфраструктура и ниските цени на имотите са основните фактори за преместването, обясняват от компаниите за недвижими имоти. Описаните села се намират на 10 минути път с кола от центъра на старата столица, а цените на къщите в добро състояние варират от 20 до 40 хиляди лева, в зависимост от това дали е на един или два етажа.

Процесът ще продължи и през следващите години, става ясно от инвеститорските планове за региона. В околностите на Велико Търново вече има близо 50 одобрени разработки за вилни комплекси.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!