Студенти правят дигитална карта на читалищата в областта

ДИГИТАЛНА КАРТА НА ЧИТАЛИЩАТА В ОБЛАСТТА ЗАПОЧВАТ ДА ПРАВЯТ СТУДЕНТИ И ДОКТОРАНТИ ОТ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. Картата е част от новия проект на Центъра за етнология и културна антропология и студентски клуб „Старопрестолни етнолози“, които работят в партньорство с клуб „Млади таланти“. Проектът се нарича „Открий съкровище“ и беше представен официално вчера.

Младите хора искат да покажат съкровищата на материалното ни културно наследство, които се пазят и представят в малките читалищни или училищни музейни сбирки в област Велико Търново. Така те се надяват да помогнат за обогатяването и разнообразяването на туристическите маршрути в областта.

ПЕТДЕСЕТ СТУДЕНТИ И ДОКТОРАНТИ ОТ СПЕЦИАЛНОСТИТЕ „ЕТНОЛОГИЯ“ И „КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ“ В ИСТОРИЧЕСКИЯ ФАКУЛТЕТ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ работят по проекта. Те вече са проучили 21 градски и 129 селски читалища в област Велико Търново. Всяка достъпна музейна сбирка е заснета, филмирана и представена. Откроени са съкровищата на материалното културно наследство, направена е и оценка на състоянието и възможностите за развитие на музейните сбирки.

Във втората фаза на проекта ще бъде създадена и дигиталната карта на област Велико Търново, в която ще бъде представена всяка заснета сбирка на български и английски език. Картата ще бъде широко рекламирана и достъпна за всички потребители на интернет по планетата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *