42 четения

Цвета и Кирил Йовчеви превърнаха в български оазис дискотека в Кипър

Търновци зад граница


ОТ ПЕТ ГОДИНИ ТЪРНОВСКОТО СЕМЕЙСТВО ЙОВЧЕВИ Е НАЕМАТЕЛ НА ДИСКОТЕКА „ДЕНС УЕЙВС ВИП КЛУБ“ В ЛИМАСОЛ. Преживели безброй трудности и интриги от зложелатели, са горди, че са успели да оформят български оазис в островната страна, където сънародниците ни да разпускат след работа. В клуба периодично се провеждат благотворителни партита, средствата от които се даряват за образование на бедни зрелостници, които не могат да си позволят заплащане на семестриалните такси.

Цвета и Кирил свили свое гнездо в Лимасол преди 8 години. Отчаяни от безпаричието в България и липсата на перспектива във Велико Търново, решили да заминат в Кипър при свои роднини. Започнали работа като сервитьори и захванали да кроят планове за бъдещето. Цвета предложила да съберат пари за наем на дискотека, Кирил приел радушно тази идея и започнало

Цвета заедно с българи и кипърци в клуба.
Цвета заедно с българи и кипърци в клуба.

голямото пестене. „Живеехме само с бакшишите от ресторанта, а заплатите заделяхме за нашата дискотека. Толкова бяхме сигурни, че ще успеем, че предварително бяхме разпределили задълженията си като собственици три години преди да я наемем“, спомня си Цвета. „Един ден разбрах, че дискотека на брега се дава под наем и веднага отидохме да огледаме мястото. Интериорът не беше това, което си представяхме, но гледката беше невероятна. Хвърлихме се в дълбокото, без да му мислим“, разказа Кирил. Така на 13 април 2011 година двамата подписали договор за наем и запретнали ръкави да разработят нощното заведение. Променили изцяло интериора, избрали млади хора за сервитьорки и бармани, купили екстравагантни чаши и заредили бара за две седмици напред, защото само за толкова им стигнали парите. „Това беше шоков момент и голям риск, защото, ако не потръгнеше веднага, щяхме да фалираме само две седмици след откриването. И все пак поехме риска“, коментира Цвета. „Първите няколко нощи беше почти празно, докато в петък не дойде българска компания да празнуват рожден ден и Цвета, като чу българска реч, й хрумна да поръчаме да изработят българския флаг и с развяването му да започват всички партита“, сподели Кирил. Не след дълго знамето било готово и използването му по предназначение не закъсняло. Това се оказало като магнит за местните българи, които живеят и работят там. „От уста на уста се разчу за българското кътче и започнаха да ни посещават много сънародници. Кипърците пък бяха любопитни и също идваха, а благотворителните каузи привлякоха по-заможните българи, които са уредили живота си в Лимасол и искат да помагат на други хора“, разказва Цвета. Днес двамата вече твърдят, че се чувстват финансово стабилни и последната им идея е да поканят като гост-изпълнител Валя Балканска заедно с нейните гайдари.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *