Въвеждат електронно гласуване в Общинския съвет, гледаме онлайн всички сесии

ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ ГЛАСУВАТ ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПО ВРЕМЕ НА ЗАСЕДАНИЯТА НА МЕСТНИЯ ПАРЛАМЕНТ. НОВОВЪВЕДЕНИЕТО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ВЕНЦИСЛАВ СПИРДОНОВ е заради по-добра организация, прецизност при отчитане на вота и по-експедитивни заседания. В момента сесиите продължават по 6 – 7 часа именно заради механичното отчитане на вота. Съветниците ще гласуват с помощта на специално програмирани таблети, които вече са осигурени и разполагат с необходимия софтуер. Освен това всички ще могат да проследяват сесиите на живо на сайта на общината. „Смятаме, че хората ще бъдат по-добре информирани за случващото се на сесии и ще могат да дават мнения и препоръки. Това ще доведе и до по-доброто взаимодействие с избирателите“, убеден е председателят.

Софтуерното приложение за гласуване е много лесно за употреба и изисква минимален брой операции. Това стана ясно по време на обучение на общинските съветници, което се проведе през последните дни. Никой от тях не срещна затруднения при работата с таблетите.

Чрез сървър всички устройства ще бъдат свързани в единна мрежа, до която ще имат достъп единствено притежателите им. Вотът ще бъде отчитан на голям монитор, който вече е монтиран в голямата зала на общината.

Въвеждането на новата система улеснява и оптимизира гласуването на решенията, а отчитането на резултатите и на кворума по време на заседанията става напълно автоматизирано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *