Употребата на електронни цигари в Европа се е увеличила

Броят на хората във Франция и Великобритания, които са пробвали електронни цигари, се е увеличил рязко само за две години, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от европейско проучване, публикувано в сп. “Tobacco Control”.

Изследването под ръководството на специалисти от лондонския Импириъл колидж е било посветено на нагласите към електронните цигари и употребата им в Европа в периода между 2012 и 2014 г.

Най-високо потребление на електронни цигари е отчетено във Франция. В страната процентът на хората, които са пробвали приспособлението, се е утроил от 7,3 до 21,3 на сто през посочения период.

Във Великобритания процентът е по-висок от средния за Европа и се е повишил от 8,9 на сто през 2012 г. до 15,5 на сто през 2014 г.

Анализирайки данни за над 53 000 души в Европа – минимум 1000 от всяка страна, изследователите са установили също, че броят на европейците, които смятат електронните цигари за опасни, почти се е удвоил от 27 на 51 процента.

Експертите ожесточено разискват дали електронните цигари могат да помогнат на хората да се откажат от тютюнопушенето и дали са безопасни. Някои проучвания изразяват опасение относно токсичността на част от съставките им.

“Резултатите от настоящото изследване показват, че популярността на електронните цигари в Европа се увеличава – над един на всеки десет европейци е пробвал приспособлението”, казва ръководителят му Филипос Филипидис. Отбелязвайки, че въпросите относно дългосрочните рискове и ползи от електронните цигари остават, експертът допълва, че са необходими повече проучвания в търсене на отговори.

Средният брой на хората в Европа, които са пробвали електронна цигара, се е увеличил с 60 процента между 2012 и 2014 г. от 7,2 на сто до 11,6 на сто. Повечето европейци, използвали електронни цигари, са бивши или настоящи пушачи. Увеличил се е обаче и броят на непушачите, които са пробвали устройствата.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *