Плодовете в менюто на бременните допринасят за развитие на когнитивните способности на детето

Децата, чиито майки са консумирали повече плодове по време на бременността си, са с по-добри когнитивни способности една година след появата си на бял свят, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Учени от университета на провинция Алберта в Канада установили, че децата, чиито майки са консумирали повече плодове, се справят по-добре на тестове за обучение. Било констатирано, че ефектът от по-голямата консумация на плодове от майката върху резултатите на детето й на тестове е значим.

„Има съществена разлика – заяви д-р Пиушкумар Мандхан от университета. – Известно е, че колкото по-дълго детето е в утробата, толкова по-продължително е развитието му. Включването ежедневно на повече порции плодове в хранителния режим на майката осигурява на бебето й същите ползи, както ако то се бе родило една седмица по-късно.“

Учените изследвали данни за 688 едногодишни деца, които участвали в широкомащабно канадско проучване върху детското развитие. Били взети под внимание количеството плодове, които майките им изяли по време на бременността си, гестационната възраст на бебето при раждането му, свързани с родителите му фактори, като доходи и образователен ценз, и постигнатите от децата резултати на тестове за когнитивни способности. Учените заключили, че ако хранителният режим на майката по време на бременността й е включвал 6-7 порции плодове дневно, коефициентът на интелигентност на едногодишното й дете ще е с 6-7 пункта по-висок на тестовете.

Бъдещи изследвания ще трябва да установят каква е ползата от увеличената консумация на плодове по време на бременността за по-дълъг период, който надхвърля едногодишната възраст на детето, както и дали по-големият прием на плодове влияе върху други мозъчни зони.

„Искаме да идентифицираме факторите, които влияят върху развитието на когнитивните способности – отбелязаха учените. – Количеството изядени от майката плодове по време на бременността й може да предскаже какви ще са когнитивните способности на детето й. Колкото повече плодове е изяла майката, толкова по-големи ще са когнитивните способности на детето й.“

Резултатите от изследването са публикувани в EBioMedicine.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.