11 четения

Прекомерната консумация на картофи е вредна за здравето

Хората, които хапват повече картофи, излагат здравето си на опасност, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от американско проучване. Консумацията на картофи четири или повече пъти седмично е свързана с повишен риск от високо кръвно налягане. Ако не се лекува, високото кръвно налягане крие опасност от инсулт, сърдечна недостатъчност, болести на бъбреците, инсулт и деменция.

Авторите на настоящото проучване от болницата „Бригам енд уиминс“ в Бостън, САЩ, са установили, че за хората, които консумират варени, печени, пържени картофи или картофено пюре четири или повече пъти в седмицата, опасността от високо кръвно налягане е по-голяма.

За целите на проучването специалистите са анализирали резултатите от три изследвания, обхванали над 150 000 жени и над 36 000 мъже, които в началото им не са страдали от високо кръвно налягане.

Изследователите са установили, че за хората, които консумират повече картофи, рискът е с 11 процента по-висок, ако продуктът е печен, варен или приготвен на пюре, и със 17 процента по-висок, ако е пържен, отколкото за индивидите, които хапват по-малко от една порция месечно.

Изследването, публикувано в „Бритиш медикъл джърнъл“, показва също, че замяната на една порция картофи със зеленчуци, които не съдържат скорбяла, е свързана с понижение на риска.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!