Проектът за магистрала „Хемус” през областта – най-рано догодина

ПРОЕКТЪТ ЗА МАГИСТРАЛА „ХЕМУС”, КОЙТО КАСАЕ ЧАСТТА ЗА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, СПОРЕД НАЙ-ОПТИМИСТИЧНИЯ ВАРИАНТ ЩЕ Е ГОТОВ СЛЕД ЕДНА ГОДИНА.

Това става ясно от отговора на регионалния министър Лиляна Павлова до депутата от Великотърновска област от „Реформаторския блок” Иван Иванов на последния парламентарен контрол. В момента проектът е на ниво техническа процедура, правят се парцеларни планове и се отчуждават земи.

За прекратената обществена поръчка за аутобана са пуснати три жалби до Комисията за защита на конкуренцията. Ведомството се е произнесло, че жалбите не са основателни, и поръчката е прекратена правомерно. Едната от фирмите обаче обжалва пред Върховния административен съд, който трябва да се произнесе до края на юни, след което да бъде обявен търг за изграждане на лота Ябланица – Боаза. Следващият етап, който касае нашата област, ще е на дневен ред най-рано след година, е обяснила Павлова. Според нея трасето на магистралата през нашата област още не е окончателно уточнено. Евентуалното по-дълечно отстояние на магистралата от Велико Търново обаче няма да донесе икономически загуби за региона, тъй като успоредно с „Хемус” се изгражда пътят Русе – Свиленград, а двете трасета ще се пресичат до село Поликраище. Друг проблем пред магистралата е финансирането, което не е по европейски проект, а държавно и се търси по-евтиният вариант, става ясно от отговора на министър Павлова. За трасето през Великотърновска област са предвидени три тунела, но се търсят варианти тези съоръжения да бъдат избегнати.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

 

One thought on “Проектът за магистрала „Хемус” през областта – най-рано догодина

  • 31.05.2016 в 14:51
    Permalink

    Всеки който е ходил по Южна България е видял че там има построена инфраструктура и магистрали. Тука нас ни имат за втора ръка хора и винаги трябва да се задоволяваме с по малкото. Алооо 22 млрд. лева изтеглихте за 1 година, а няма пари за магистрала Хемус. Дано да се усетят хората и да ви покажат още на президентските избори къде ви е мястото. Тука разни измислени бизнесмени обраха поръчки за стотици милиони с офшорките си, а иначе пари за инфраструктура няма. Т.е . за малкото има за многото няма. Докога ще ги търпим тези управници?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *