50 домашни аптечки дариха депутати в общините Златарица и Елена

С инициативата на Иван Иванов и Вили Лилков се целят законодателни промени

 

50 КОМПЛЕКТА АПТЕЧКИ С ЛЕКАРСТВА И КОНСУМАТИВИ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ ПОЛУЧИХА ВЧЕРА многодетни семейства, възрастни, социално слаби и хора с увреждания от общините Златарица и Елена.

При тях на място отидоха зам.-председателят на Народното събрание и депутат от областта Иван Иванов и колегата му от „Реформаторския блок” Вили Лилков, които заедно реализират проекта „Домашна аптечка” в региона.

„В България има около 5000 населени места, в които няма действащи аптеки, и хората срещат изключително големи проблеми с набавянето на лекарства. Разчитат единствено на кметовете и роднините си, дори аптеки няма и в много от по-големите общински центрове”, коментира Вили Лилков. И уточни, че целта на тази инициатива, която е основно за Северозападна България, е да се предизвикат законови промени, с които да се разреши използването на мобилни аптеки за малките населени места в страната. Така е в по-голямата част от Европа, където в определен ден от седмицата се доставят лекарства по селата.

Кампанията „Домашна аптечка” досега е проведена във Видинско и Монтанско, а Великотърновска област е третото място. После следват Враца и Перник и отново Видин. Общо ще бъдат раздадени 400 аптечки, като за общините Златарица и Елена те са 50 на стойност 3000 лв. В тях има 23 консумативи, като бинтове, марли, кислородна вода, четки и пасти за зъби и други полезни неща, осигурени от партньорите в тази инициатива – „Каритас България” и благотворителната организация „Финанс груп”. Освен това Сдружението на стоматолозите е осигурило четки и пасти за зъби за многодетните семейства.

„Очакваме промените в Закона за здравето да влязат в пленарната зала до лятната ваканция. Ако се приеме пръстовият отпечатък, това съвсем ще затрудни набавянето на лекарства по селата, което ще трябва да става само лично. Но ако има мобилни аптеки, този проблем ще отпадне”, посочи зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов. Той лично връчи първата домашна аптечка на 94-годишния бай Асен Радков от златаришкото Горско Ново село. Бай Асен е самотно живеещ ветеран от Втората световна война и един от тримата живи ветерани в общината.

Освен него още 21 души от Златарица и селата Родина, Горско Ново село, Долно Шивачево, Средно село, Калайджии и Росно получиха вчера своите домашни аптечки от депутатите Иван Иванов и Вили Лилков, както и 28 нуждаещи се от трите еленски села – Каменари, Майско и Константин. Това се случи в присъствието на кметовете на двете градчета, както и кметските наместници.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *